Hoppa till innehåll

Möten i Gästrikeskogen

Gästrikeskogen som hör till den södra delen av Norrlandicus eller som beskrivs som Norrlands biologiska område finns tre steg från vår ytterdörr i utkanten av Gävle. Här finns början på de stora norrlandskogarna som sedan breder ut sig åt väster och upp genom landet. Bakom vår bostad trivs älgar, vargar, rådjur, lodjur, brunbjörnar, rödrävar och andra för norrlandsskogen typiska djurarter. Även om Gävle är en relativt stor kommun på 100 000 innevånare så är området runt staden kantat av natur. För några veckor sedan träffade jag t ex på en björnhona med en unge på en löptur en knapp kilometer  från bostadsområdet. Lyckades får en suddig bild av detta och det blev en nyhet i lokalpressen.

2017-07-16 13-57-13

Gästrikeskogen och i gränslandet mellan Gästrikland och Dalarna har jag sett brunbjörn elva gånger. De flesta av tillfällena har björnen uppfattat mig först och jag ser den springa bort. Vid det senaste tillfället och ett möte tidigare har jag varit den som fått påkalla uppmärksamheten och visa att jag är där.  Björnen på bilden nedan tog tid på sig innan den sakta makade sig iväg,

brunbjörn

Björnmöten hör dock till ovanligheten sett till hur mycket jag är ute i skogen. Vanligare är då älg, rödräv och självklart olika fågelarter. Någon varg har jag aldrig stött på utom när jag suttit i bilen men spår kan vi se då och då.

Att möta de djur som vi delar skogen med tycker jag är en av de mest fantastiska naturupplevelserna man kan ha. Det är verkligen stunder att minnas. Vill du öka dina chanser till att se djur när du färdas i skogen så är mina tips följande.

  • Färdas i små grupper och var tysta
  • Sök upp och färdas utmed vattendrag
  • Vandra upp på höjder och spana av öppna ytor
  • Ta en fika med utsikt över områden där du kanske sett spår
  • Närma dig öppna ytor i motvind och i skydd av skogen
  • Var ute mycket och lär dig områden där olika djurarter trivs
  • I gryning och skymning är chansen störst

Att sitta hemma med en karta och planera en skogsvandring utifrån ovanstående tips är tycker jag själv är en del av nöjet. Med god planering och koll på väderprognosen så ökar dina chanser betydligt till en både innehållsrik och trevlig tur.

I kommande inlägg kommer jag berätta om några av mina favoritområden i Gästrikeskogen.

 

DSC_6507
En älgko med en lite kalv springer bort över hygget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: