Hoppa till innehåll

Familjefjällvecka i Grövlsjön

Tut, tut här kommer tåget. Plötsligt under vandringen förvandlas spången till en tågräls där vi är lok och vagnar. Svea som sköter tutandet är lokalförare. Vi är på väg till fots över fjället och har lämnat Grövelsjöns fjällstation bakom oss och huvudmålet för turen är Silverfallet. Alltså det huvudmål vi som ledare noterat och kommunicerat till föräldrar och barn.

 

Jag är en av två ledare på Svenska Turistföreningens arrangemang , familjefjällvecka, på Grövelsjöns fjällstation. Familjeveckan startar på kvällen en söndag där vi för första gången träffar alla barn, ungdomar och deras föräldrar. Vi informerar om vad vi planerat men berättar också att väder och deltagarnas önskemål styr innehållet för veckan.

Tillsammans skapar vi en lista på vilka förväntningar som finns.

 • äta hjortron
 • bada i en bäck
 • tälta
 • allt
 • packning hur och vad
 • se renar
 • se en lämmel
 • dricka vatten från en bäck
 • paddla kanot
 • fiska
 • se en älg
 • behöver man rena vatten och hur gör man i sådant fall det alt hur vet man att vattnet är rent
 • vara ute mycket
 • om väder och säkerhet
 • laga mat ute
 • vada över en bäck
 • karta och kompass

Vi avslutar det första mötet med att alla är överens om att vi ses vid flaggstången i morgon bitti klockan halv tio då äventyret startar på riktigt.

Peter som är huvudledare och jag har under dagen arbetat intensivt med förberedelserna där vi bland annat satt ut åtta orienteringskontroller som föräldrarna i grupper om två och två ska leta på i övermorgon när vi tar hand om deras barn och går på skattjakt.

DSCF6309

Halv tio finns alla samlade vid flaggstången med ryggsäckar fyllda med fika och lunch. På programmet idag har vi ledare noterat saker som vandringsväg, var vi tänker att vi ska rasta, målet Silverfallet där vi tänker ta lunch samt att vi ska kliva in några steg i Norge när vi ändå är nära gränsen. Vi ska även öva kompassgång från en av fikaplatserna och den sista kilometern fram till Silverfallet.

DSCF6371

Allt annat som händer på en tur där man har 14 barn i ålder 5 till 13 år och 10 mammor och pappor med fångar vi i nuet. Barn är mästare på att vara här och nu och fylla en vandring med upplevelser, härliga och spännande stunder. Så det här med att målet är Silverfallet det glöms snart bort och istället fokuserar vi på alla goda stunder som uppstår hela tiden.

Självklart blir de då och då trötta, orkar inget mer, får skavsår, syskon som bråkar osv men det hjälps vi och föräldrarna åt att hantera med alla knep och trix vi känner till. Rundturen via silverfallet är ca 8 kilometer.Efter varje tur har vi en kort samling för att reflektera över dagen och hur upplevelsen varit, vad som var roligt, jobbigt om man kanske lärt sig något nytt och allt annat som kan komma upp när barnen får utrymme att berätta. Turen till Silverfallet fick betyget jätte jätte roligt och fantastiskt.

DSCF6319
Kompassgång över en blöt myt blir ett spännande äventyr.

Några barn vandrar i stövlar, andra har kängor några har lite grövre gymnastikskor. Vad som funkar bäst är individuellt och kräver bara olika strategi för att hantera eventuella problem. Oavsett skodon finns det stor chans eller risk att bli blöt om fötterna. Barn älskar nämligen att testa vad som är möjligt. Hur djupt är det här? Kan jag hoppa över den här bäcken? Undrar om leran går att gå på osv. Med plastpåsar att stoppa i skorna, extra strumpor och med en inställning att det är ok att bli blöt och lerig så löser sig allt.

DSCF6347
Korvgrillning efter orientering och skattjakt. Alla barn leker och bygger dammar i bäcken och då är det som förälder skönt att bara slappa.

Vi leker oss fram på fjället och utan att märka att vi vandrat 8 kilometer är vi tillbaka vid Fjällstationen med möjligheter till att torka blöta kläder, basta och vila en stund innan middagen. Efter varje dag har vi en liten kort samling för att reflektera över dagen. Hur var upplevelsen, vad var bra och vad var jobbigt. Vandringen till Silverfallet var jätte, jätte rolig tom fantastisk. Jag har vandrat den turen massor av gånger med denna gång var utan konkurrens den mest upplevelserika. Att med ett barns sinne leka sig fram på fjället är jätte, jätte roligt och tom fantastiskt.

DSCF6397
Många roliga och fina platser för fika, lunch och lek

Veckan fylls av aktiviteter. Föräldrarna får öva orientering på en bana vi satt ut, vi tar barnen på skattjakt och korvgrillning och på eftermiddagen övar vi vadning i Grövlans forsar.  Nästa dag er vi oss ut på paddeltur på Grövelsjön. Vid lunch så regnar det men vi sätter upp ett tak av en Tarp (tunn presenning), leker tunnelkull, brottas och ingen märker länge av att det regnar.. När vi paddlar åter så har det slutat regna.

DSCF6366
En eftermiddag får alla som vill prova på hur det känns att bege sig ut i strömmande vatten. En del nöjde sig med knädjupt andra en bra bit upp på låren.

Vi övar på att sätta upp olika tältmodeller. Vi gör en tur som tar oss högt upp till en fin liten sjö i Norge, Några hänger med ännu högre upp och får uppleva storslagna vyer medan andra stannar och leker och njuter  vid bäcken och sjön. Vecka avslutas med en tvådagars tält tur där vi slår läger på 1000 meters höjd vid en liten tjärn på den Norska sidan.  Efter middagen som alla familjer tillagar på stormkök är vi några som beger oss iväg på toppptur. Jag leder gruppen uppåt och och vi sprids ut på ett pärlband utifrån våra olika förmågor att ta oss uppåt. Vi stannar då och då för att vila och njuta av utsikten. Vår tält och de som stannat kvar ser vi som små färgglada prickar. Några väljer att hänga med en bit och vänder sedan tillbaka ner mot vår lägerplats. Till slut når vi 1200 meter och har en fantastisk utsikt över fjällvärlden. En hare springer förbi i hög fart och sedan kommer Allan 5 år med sin mamma i handen upp till toppen och vi gör high five.

Om det är roligt, lekfullheten finns och man får göra det i sin egen takt så klarar man nästan allt.

DSCF6412
På topptursdagen stannade några vid lunchplatsen och  den lilla tjärnen med vattenfallet medan andra hängde med upp på topparna

Tips om du ska leka dig fram på fjället med barn

 

 • Använd de skor som du tycker funkar för dina barn. Man behöver inte ha dyra kängor som kanske används en vecka innan de växer ur dem.
 • Satsa på dagsturer med basläger i stuga, fjällstation eller tält.
 • Var med på en tema vecka eller gör turerna tillsammans med andra familjer som har barn i samma ålder. Kompisar gör det lättare att leka.
 • Ta en kortare tälttur med en eller två övernattningar. Som förälder får du bära tungt då barnen kanske inte ännu kan bära så mycket packning.
 • Låt barnen ha en egen ryggsäck men lasta lätt. Räkna med att du kanske får ta den i handen för att avlasta.
 • Slösa med godsaker. Här är inte rätt tillfälle att snåla. Fjällgodis, frukt, nötter, choklad, brownies. Ja allt du vet att dina barn gillar. Fika, ofta, ät lunch två gånger, drick vatten i fjällbäckar.
 • Fokusera på upplevelsen, var ute hela dagen men sträva inte efter många kilometer.
 • Fånga stunden. Hjortron, blåbär, renar, roliga bäckar att hoppa över fram och tillbaka, inte nudda marken, hoppa på tuvor och stenar, klättra på stor stenar, oj vilket tjockt träd stanna och se om ni når runt. Man kanske inte kommer så långt vare dag men det blir garanterat ett roligt äventyr som skapar lust att komma tillbaka
 •  Ta med varma kläder, ombyte, regnkläder och plastpåsar att stoppa i blöta skor och stövlar.
 • En tarp väger inte så mycket och är ett grymt bra och mysigt regnskydd att sätta upp vid rast.
 • Ta med plåster, skavsårplåster och första förband
 • Egen kåsa till barnen
 • En kniv att tälja med om det klarar det
 • Visa på kartan var ni är, vart ni tänker gå.
 • Använd en kartapp eller GPS som visar er som en prick.
 • Vandra längs med vattendrag
 • Fjälldisco för att det är roligt och för att bli varm innan man kryper ner i sovsäcken. Ladda ner låtar på spotify, sjung själva eller dansa utan musik.
 • Kör kåsa race i en liten bäck
 • Låt favoritgosedjuret hänga med på turen
 • I tältet. Pannlampa, serietidning, bok eller spel.
 • Lek, lek och lek men låt barnens behov och ideer styra. Ha någon lek att plocka fram om det blir kallt, blött och stillasittande.
 • Tänk på att alla barn är olika i en grupp med ett spann på 5-13 år gäller det att se individerna, ge alla tid, lyssna och höra vad de är intresserade av. Jag lovar som ledare får man höra fantastiska historier, när vi vandrar på stigarna, från deras liv om man bara är nyfiken och lyssnar.
DSCF6364 (1)
Stopp vi har hittat en groda på stigen

Hur gick det med listan på förväntningarna?

Nästan allt prickades in och mycket mer än så

Vi såg dock ingen Lämmel (jag visade dem ändå en på bild från sarek), Vi såg ingen Älg men hittade älgbajs.Bada i en bäck är en definitionsfråga då flera plumsade i med framförallt benen. Några modiga badade dock i sjön på 1000 meters höjd under tält turen.

Ut på fjället och lek

 

 

Kategorier

Okategoriserade

3 reaktioner till “Familjefjällvecka i Grövlsjön Lämna en kommentar

 1. Härliga upplevelser!
  Något som är bra att tälja med innan barnen kan hantera kniv är en potatisskalare ”täljare”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: