Hoppa till innehåll

Välkommen till Stensdalsstugan

Jag står lutad mot räcket precis utanför entrén till Stensdalsstugan. Framför mig ser jag Lillstensdalsfjället resa sig brant ovanför trädgränsen. Morgonsolen lyser från öster och fjällskogen är färgad i allt från grönt till gult och rött.

Att få vara på en plats i fem veckor och se sommarfjäll förvandlas till höstfjäll, uppleva bergen och skogen i olika väder och ljus är en mäktig upplevelse.

Jag kliver in och utbrister entusiastiskt till de morgonpigga gästerna

– har ni sett Lillstensdalsfjället , det är så fantastiskt vackert i morgonsolen!

Gästerna tittar upp, tittar ut och ler. De känner nog samma sak som jag.

21685960_10210979694708422_4803556421460879174_n
Utsikten från entrén till Stensdalsstugan

I början av december 2016 åkte jag och min fru Elin till Abisko för att under en vecka utbilda oss till Stugvärdar för Svenska turistföreningen. Utbildningen var grymt bra, duktiga föreläsare, lärorika övningar och höll generellt en hög kvalitet.

Det är många som vill bli stugvärd vilket syns på antalet som söker kursen. 320 sökande på 30 platser.

Efter 3 dagars praktik hos två rutinerade stugvärdar i mars har vi nu fått vårat allra första stugvärdsuppdrag och det i STF,s nyaste fjällstuga, Stensdalststugan i Jämtlandsfjällen.

Jag skulle kunna skriva en hel bok om denna upplevelse men väljer att sammanfatta den med att den varit lärorik, upplevelserik och helt fantastiskt rolig. Möten med alla människor och att få uppleva en plats i fjällen under en längre tid är det jag framförallt bär med mig. Och ja vi är sugna på nya stugvärdsuppdrag.

I bildtexterna till respektive bild nedan förmedlar jag lite mer om min upplevelse från Stensdalstugan, fjällområdet och alla möten med härliga gäster.

stensdalsköket
Prat, skratt och härliga dofter hörs och känns när det är fullt av gäster runt köksön i Stensdalsstugan.
stensdalssoffan
Soffhörnan i Svenska turistföreningens modernaste fjällstuga är en naturlig samlingspunkt efter middagen. Läsa, spela spel och prata.
storstensdalen1
i omgivningarna runt Stensdalstugan finns många smultronställen och fina platser för dagsturer. Storstensdalen med Stensån är en av mina favoriter.
stensdalsfjälltoppen
Som stugvärd hinner man då och då med egna små turer. Lillstensdalsfjället är en kanonfin topptur.
stensdalsstugan
Stensdalstugan har många små fönster där varje bädd faktisk har ett eget litet fönster. Sovsalarna är i den nya stugan 4 st 4 bäddsrum och 1st  6 bäddsrum. I den gamla stugan finns hundrum med 6 bäddar samt ytterligare ett rum med 6 bäddar.  Sovdelen är avskild från kök och soffdelen vilket är en stor fördel då sovande ej störs av gäster som är uppe tidigt eller sent.
elinsfjälläppelkakak
I den vedeldade ugnen går det bra att baka pizza, bröd och som på bilden en fantastiskt god äppelkaka. Vi har provat allt.
20170916_113857.jpg
Ett härligt gäng som besökte oss körde sin lugna morgonyoga i soffhörnan
20170924_223109.jpg
Under de fem veckor vi var stugvärdar hade vi besök av flera barnfamiljer som i de flesta fall stannade flera nätter och gjorde dagsturer i området.

 

Bastun i Stensdalen är vackert belägen nere vid Stensån och ett mycket populär. I stugvärdsjobbet ingår bl a tillse att den är ren och varm när bastutiderna drar igång med dambastu kl 16. Sedan följer mixbastu kl 17 och herrar kl 18-19.

 

20170909_213739.jpg
Som gäst erbjuds man alltid en plats att sova på även när det är mer än fullt. Vi slog säsongsreord med 65 gäster och erbjöd madrassbäddar i bastun med levande ljus som ett mysigt och uppskattat alternativ till att trängas i storstugan.
20170902_190831.jpg
Många härliga möten med gäster . Genom att möta gästen , ta sig tid att prata så skapar man ganska snabbt en relation som lägger en bra grund för tiden tillsammans i stugan.

 

 

 

Kategorier

vandra

2 reaktioner till “Välkommen till Stensdalsstugan Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: