Hoppa till innehåll

10 kilometer kantat med marschaller

I söndags var det första advent. Här i Gävle innebär det invigning av världens största julbock samt sedan ett par år tillbaka adventsloppet.

advlopp1
Start med ca 400 löpare som ger sig iväg på 5 eller 10 km löpning.

Adventsloppet är ett stadslopp som går utmed asfaltsvägar, gång och cykelvägar och lite stig. Det var länge sedan jag sprang ett lopp och ännu längre sedan ett lopp i stan och på asfalt. Men jäklar vad kul det var att få tävla igen.

advlopp2
Loppet startar och slutar centralt i Gävle men själva banan går ett (5K) eller två (10K) genom natursköna Boulognerparken. Arrangören Gävle OK lägger ner et stort jobb för att skapa adventsstämning genom att placera ut marschaller längs med hela banan. Dessutom står det trevliga och glada funktionärer med facklor på strategiska platser som hejar på löparna med glada tillrop.

Mitt lopp då? Taggad till tusen, grymt osäker på vilken fart jag skulle orka hålla studsade jag tillsammans med övriga löpare under uppvärmningen som leddes av friskis och svettis. Innan det hade jag joggat delar av banan för att kolla varvningen och målgången samt väckt benmusklerna, hjärta och lungor med några snabba men korta intervaller. Planen var att komma in i ett tempo som känns bra utan att titta på klockan. Men ok jag tittade på klockan redan efter 2 kilometer. Kom in i ett bra tempo och hade sällskap av flera löpare med samma fart. Vid varvningen visade det sig att alla dessa sprang 5 km och jag hamnade ensam sista varvet. Bakom mig såg jag en ensam pannlampa och en ännu lite längre bak en grupp med flera pannlampor. Långt framför mig en ensam pannlampa. I slutet av loppet kom den ensamma pannlampan som visade sig vara en tjej med bra fart ikapp mig och drog förbi direkt. Vi växlande några ord och jag släppte en lucka. Luckan växte dock inte och när målet närmade sig la jag på en spurt och lyckades ta mig förbi. Och jag som trodde att det här med att tävla vår något jag lagt bakom mig.

advlopp3
Målgång på Stortorget 17.e plats av 62 i H10km med tiden 44.55.

Löpning har alltid varit en stor del av mitt aktiva liv. I yngre år tävlade jag er frekvent och har flera lopp från 5km upp till Lidingöloppet på listan över genomförda tävlingar. Bästa tid på milen var i ett stadslopp i Hofors 36 minuter lite drygt och bästa tid på Lidingö 30K är 2.09. Men det var länge sedan. Nu har jag länge sett mig som en löpare som springer milen på 50 minuter och som tycker om att lunka runt på stigare i skogen eller på fjället. Fjällmaran som jag genomförde 2015 gjorde jag mest för upplevelsen och för kärleken till att vara ute hela dagen på fjället . I slutet på sommaren efter vi hade varit stugvärdar vaknade dock en lust att prova hur snabb jag kan bli i den ålder jag är nu och träningen har lagts om med fler snabba pass, intervaller, tröskelträning. Fortfarande tränar jag inte jätte mycket löpning utan har en strategi att växla mellan olika typer av aktiviteter utomhus för att det är roligt och omväxlingen minskar också skaderisken.

Jag tror att jag kan komma ner till 40 minuter på 10 km med det upplägg jag har nu. Det här med tävling är inte så viktigt men det här med att utveckla min egen förmåga är viktigt för mig. Att springa lopp är självklart att mäta sig med andra men också ett bra tillfälle där i alla fall jag förbereder mig extra, ger lite extra och på så sätt skapar optimala förhållanden för att se hur jag själv utvecklats.

Vad har du för mål, vilka förmågor vill du utveckla hos dig själv, vad gör du för att utveckla dessa förmågor och hur går det för dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: