Hoppa till innehåll

Härlig vinter i Gästrikeskogen nu

Alltså! Nordvästra Gästrikland levererar en vintermaxad upplevelse just nuOmrådet som är i gränslandet mellan Gästrikland , Hälsingland och Dalarna håller jag som ett av mina absoluta favoritområden. Jag har tillbringat 100-tals dagar i dessa skogar under alla årstider.

I går , lördag, var jag tillsammans med två vänner ledare för en snöskotur i Friluftsfrämjandets regi. 16 sugna snöskovandrare drog iväg på vandring i den 70 cm djupa snön, njöt av naturen, pratade, grillade korv och drack kaffe.

Under den ganska korta ”prova på turen” fick vi uppleva mycket snö, fin skog, blev skrämda av en flock med orrar som flög upp bara några meter framför våra snöskor. Vi såg även spår efter en älg som säkert har det jobbigt i den djupa snön.

DSC_9082

Att ha möjligheten att vara ledare är fantastiskt. Man får möta nya spännande personer, se entusiasmen som sprider sig, och dela glädjen som kommer av att vara ute på färd i naturen.

DSC_9087DSC_9095

Korvgrillning går alltid hem och tillsammans med kokkaffe och lite annat gott så är det en av friluftslivets höjdare.

Efter Friluftsfrämjandevandringen stannade vi som varit ledare kvar och vandrade någon kilometer in i skogen för en övernattning.

läger (2)

mat (2)

Mys och prat runt lägerelden. Frilufts prat om turer, utrustning blandas friskt med samtal om livets alla utmaningar och upplevelser. Runt en lägereld finns liksom tid att komma varandra lite närmre. DSC_9105

Jan och Mattias delade på utrymmet i ett tält men jag valde att ligga under Tarpen. I området finns det gott om alla djur som vi förknippar med de norrländska skogarna som tex  vargen. En natt som denna när det är nästan helt vindstilla så hade jag en liten förhoppning om att få höra några yl på lite avstånd men natten förflöt dock helt tyst och absolut kolsvart och jag sov grymt bra. Temparturen var – 10 – -12 grader och med min sovsäck så vaknade jag faktisk och var för varm under natten. Men det är ju ett tacksamt problem som fixas lätt genom lite ventilation.

morgon (2)

God morgon. Sov som en stock och vaknade endast till ett par gånger under natten. Eftersom jag fyllt en termos med hetvatten innan jag gick och lade mig kan jag nu enkelt käka min frukost och ligga kvar i sovsäckens sköna värme. Men när Janne ropade att det fanns kokkaffe klart så fick även jag tillräcklig viljestyrka att dra på de kall kängorna.

 

DSC_9133

Efter frukost, kokkaffe och lite småprat vandrade vi iväg mot en fantastisk  soluppgång.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: