Hoppa till innehåll

Lägg grunden för trevliga turer

Det är fantastiskt kul att allt fler människor ser naturen som en plats att vara i, koppla av i och en värld för att utöva olika aktiviteter. Allt talar för att rörelse och vistelse i naturen minskar risken för såväl en rad fysiska som psykiska problem och det har därmed en positiv påverkan på vår hälsa.

DSCF6238

Men naturen kan även vara en plats där allt kan gå fel och ibland som i tex fjällmiljö kan det vara långt till hjälp och tom svårt att kalla på hjälp. Du är därför i högre grad än annars beroende av att du själv kan förebygga att problem uppstår och om det ändå uppstår ha förmåga att hantera dessa.

20180202_1324361224434340.jpg

Miljön som t.ex omfattar terräng, väder, snöförhållanden, vattenstånd + Människan som omfattar fysik, hälsotillstånd och  förmågor att hantera det som den aktuella turen ställer krav på + Utrustning som är anpassad utifrån behovet bildar tillsammans en helhet som lägger grunden för en säker tur.

Om t.ex miljön ställer krav på människorna som inte uppfylls kan man antingen anpassa turen och välja en annan miljö  eller utveckla människans förmåga att klara av det som förutsetts.  Viss förmågor behöver finnas hos alla i en grupp som t.ex rätt fysik för att klara turen medan andra förmågor som navigation i svåra förhållanden kan finnas hos några i gruppen.

Den här tankemodellen tycker jag fungerar bra vid planering av turer både för min egen del men framförallt när man har flera personer med sig.

DSC_7201

Om du redan nu börjar planera en fjälltur i sommar där du efter att ha tagit reda på vad som krävs av dig ser att du t.ex saknar den rätta fysiken eller behöver uppdatera dina kunskaper med karta och kompass så är det perfekt att starta nu då du har ett halvår på dig. Lycka till och hör gärna av dig om jag på något sätt kan bidra till att du blir förberedd och ökar dina möjligheter till en bra upplevelse.

Ha det gott // Lars

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: