Hoppa till innehåll

I ett litet rum av tyg

Det finns inte mycket plats och såväl tak, golv som väggar består av tyg sammanvävda av mycket tunna nylontrådar. Väven är dock gjord på ett speciellt sätt med invävda tjockare trådar som bildar ett rutmönster och ökar tygets rivstyrka. Här inne har jag skydd från snöstormen som råder utanför och det enda som påminner att ovädret är det kraftiga ljudet som tältväven skapar när vinden rycker och sliter i den.  Väven hålls uppe av bågar tillverkade av ultralätt och stark aluminium. Alltihop är förankrat med hjälp stora tältpinnar i snön. Jag befinner mig på Jostedalsbreen som är Europas största fastlandsglaciär. Jag är en ensam i mitt tält men två vänner finns i tältet bredvid. Utanför är sikten obefintlig och vi har beslutat att stanna kvar här tills det lugnat ner sig.  Hur länge det blir vet vi inte för här finns ingen möjlighet att få till en väderprognos.

Den typen av tält vi använder i fjällmiljöer är verkligen fantastiska. En liten bostad där man kan vila, få skydd, sova, laga mat, förvara sina saker och umgås. Det finns inte mycket plats utan bara precis det man behöver men när man öppnar dörren så har man en stor uteplats.  Bostaden kan packas ihop och få plats i ryggsäcken för att sedan sättas upp när det finns behov eller man hittar en fin plats.

DSCF5687
Ibland ger ett tält skydd som bidrar till att du kan hålla dig vid liv., Jostedalsbreen i Norge

Ibland är det som på Jostedalsbreen att tältet ger dig skydd som bidrar till att du överlever men ett tält är ju så mycket mer än det.

 

Det rum som den  mycket tunna tältduken skapa bidrar inte bara till ett skydd från nederbörd och vind utan också till en trygg och ombonad känsla. Jag minns när jag var barn och hela tiden byggde kojor, mina barn gjorde samma sak och vårt barnbarn gör det också. En koja kan vara allt från några kuddar och en filt till ett avancerat bygge i skogen. Som barn bygger man inte kojor för att få skydd utanför är det är roligt och mysigt och jag tror detta finns kvar inom oss även som vuxna, behovet av att boa in oss i alla fall känner jag så när jag kryper in i mitt röda lilla tält. Kanske är detta med att tälta bara en fortsättning på barndomens enkla koja med kuddar och filt.

DSCF5484
Vi foten av Sulitelma

De stora fördelarna med tält är dess enkelhet, flyttbarhet och lätthet. Att kunna färdas i naturen, över stock, sten och upp på bergstoppar och hela tiden veta att man har bostaden med sig i ryggsäcken och på bara några minuter kan man komma in under tak. Det är en fantastiks frihetskänsla.

 

13584907_10207324673695181_4579822549697369151_o
Vissa platser erbjuder en grym utsikt. Jotunheimen  vid sjön Tyin i Norge

Har ingen aning om vem som faktiskt uppfann det första tältet men är så tacksam över dagens ultralätta, funktionella och starka tält. Tält har funnits med under människans hela ursprung.  I Ryssland har man hittat rester av tält bestående av mammuthudar som är daterade 40 000 år före Kristus och allt sedan dess har tälten utvecklats för att svara upp mot olika behov men principerna är fortfarande desamma.  På torsdag hoppas jag komma iväg ut igen och denna gång dela mitt tältutrymme med en nära vän. Mer om det i kommande inlägg för nu ska jag fortsätta kurera min influensadrabbade kropp med allehanda huskurer . Vi ses // Lars

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: