Hoppa till innehåll

Träna upp dig inför din vandring

Just nu är det många som fundera på, planerar eller kanske redan bokat in en vandringsvecka till sommaren. Kanske har du då fyra till fem månader på dig att förbereda din kropp inför belastningen att vandra varje dag med en ryggsäck på ryggen. Kanon det är bara att köra igång på fyra månader hinner du bygga både kondition och styrka.

P1010300

Hur ska jag träna? Ja det beror på din nuvarande kondition och styrka och vad den vandring du siktar på dig kommer kräva. En bra start är dock att börja gå några gånger per vecka, gradvis bygga upp såväl tiden du är ute som att du successivt tillför tyngd i ryggsäcken. Starta även med styrketräning där du fokuserar på rygg, mage, ben och sätesmusklerna. Gör gärna specifik styrketräning genom att tex vandra med stavar i en brant backe, lägg på tyngd med en ryggsäck om det går för lätt. Styrkepassen kan vara korta och intensiva.

Det du gör nu under de månader som är kvar kommer bidra till att du får en mycket trevligare upplevelse under vandringen och minskar risken för olika skador med smärta i t.ex knän och ryggslut.

DSC_7203

Ju närmare du kommer den vandring du ska göra så försök bli mer specifik i din träning. Om vandringen kommer gå på ojämna underlag sök upp ojämna underlag för att vänja kropp och balans till detta. Om vandringen innebär mycket upp och ned lägg mer av din träning i sådan miljö under de sista två månaderna.

Kom ihåg att bibehålla din rörlighet genom stretching eller yoga.

Vi på Lars Svanerud HIKEnSKI kan hjälpa dig med förberedelserna om du vill få tips på träningspass och övningar utifrån just dina förutsättningar och mål. Se mer under Coaching för vandrare

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: