Hoppa till innehåll

Soliga snöklädda fjälltoppar och Sveriges godaste Brownies

20180409_171309415138982.jpgTuppekos säger jag och ingen av gästerna reagerar , eller de tittar bara konstigt på mig. Jag förklarar att Tuppekos är ett norskt uttryck för när man ställer sig i ring med skidspetsarna in mot mitten. Alla är med på banan och jag informerar om dagens tur och kollar att vi har den utrustning med som vi behöver.

Jag jobbar som  guide en vecka åt Svenska turistföreningen vid Grövelsjöns fjällstation och har haft den stora turen att få guida 14  gäster på 6 dagsturer under Tuskidåkarvecka för upptäckare med motto ”lite längre bort lite högre upp”

Igår kväll träffade jag gruppen för första gången och vi gick tillsammans igenom vad veckan kommer omfatta, utrustning, hur vi kan förebygga olika problem samt vilka förväntningar alla har inför veckan.

20180413_1128531522367715.jpg

Som guide är man alltid lite osäker på hur långa turer vi kan göra , hur högt vi kan gå då det är många saker som spelar in. Väder, deltagarnas erfarenhet och ork är några. Så denna första dag har jag valt att lägga en tur som är 15 km och inte så många höjdmeter för att stämma av hur deltagarna presterar och eventuellt kunna anpassa veckan utifrån detta. När vi skidar iväg strax efter 9.30 är vädret lite mulet, blåsigt men sikten är ok.

20180413_133452306983781.jpg

Vi glider iväg nedför första backen , skidar över Grövlan och tar sedan en fikarast vid Olåns vindskydd. Efter det skidar vi in i Norge och runt Bergsekallen. På den södra sidan om detta lilla berg finns en fin ravin och i närheten av denna tar vi en längre lunchpaus. Alla verkar trivas och vi skidar på i ett bra men lugnt tempo, jag börjar få vissa förhoppningar om att vi tillsammans nog ska kunna göra turer med många höjdmeter och över toppar om bara vädret blir det rätta.

20180410_1152271877142333.jpg

Vädret under den fortsatta veckan slår nog alla rekord , sol, i princip vindstilla , kalla nätter men varmt på dagen. Vi skidar varje dag på över 1000 meter höjd, avverkar under veckan nästan 3 000 höjdmeter uppför och lika mycket nedför, flera dagar skidar vi upp och över fjälltoppar och får uppleva milsvida utsikter i alla väderstreck. Då det är varmt sitter vi skönt och njuter av varje fika och lunchpaus.

Totalt skidar vi sex dagar med tre turer in i Norge och tre turer öster och Grövelsjön. På detta sätta får vi i princip se allt som finns i närområdet runt Fjällstationen även om vi vid två tillfällen tar hjälp av biltransport till Valdalen respektive Lövåsen.

20180411_2206361297993110.jpg

Hur var det då med Sveriges godaste Brownies? Vet faktiskt inte vem som är stjärnan bakom fjällstationen grymt goda brownies men i samband med frukost gör alla sitt eget lunchpaket och här finns det alltså Brownies att fylla på med. De är på gränsen till kladdkaka i konsistensen och ger en grym energi när gräver gropar i solläge och tar den obligatoriska fikapausen på eftermiddagen.

Om du besöker Sveriges bästa turskidåkarfjällområde missa då inte STF Grövelsjöns fjällstations Brownies. Kombinationen av fjäll, kaffe och denna Brownie borde finnas på allas bucketlist.

Vill du ha tips eller råd om turskidåkning eller fina skidturer runt Grövelsjön så är du välkommen att höra av dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: