Hoppa till innehåll

Fjälläventyr i Salto

Min allra yngsta kompis heter Elvin. Han är 5 år eller ska snart fylla 6 år, han är min fru Elins barnbarn och mitt bonus barnbarn. Ja ni förstår.

För flera månader sedan var Elvin vid tågstationen med sin mormor och pekade då på ett tåg och sa – Mormor vad är det där för ett tåg?

Elin berättade att det är ett nattåg där det finns vagnar med sängar i. Det vill jag åka sa Elvin och Elin lovade att det skulle han får göra. Efter några påminnelser från den lille killen med bra minne så kom vi iväg med målet att spendera fyra dagar vid Saltoluokta fjällstation.

Att resa med barn på tåg och bo på någons av Svenska turistföreningens fjällstationer är mycket förmånligt. Elvin som är 5 år bor och äter gratis tillsammans med vuxen. För olika åldrar gäller dock olika rabatter. Se exempel från Grövelsjöns fjällstation här.

Alla våra väskor inklusive pulkan fick plats inne i sovkupén. Vi hade med skidor, pulka, bilkudde( för bussresan), ryggsäckar för dagsturer, diverse utrustning för fjällivet utomhus samt kläder. Är du intresserad av mer detaljer så får du gärna höra av dig. För att det ska fungera på tåget och bärandet mellan olika färdmedel packade vi i våra ryggsäckar, en mjuk kylväska med matsäck och frukost för tågresan samt fyllde två skidfodral med såväl skidutrustning som kläder och annan prylar. Elvin bar en egen liten ryggsäck.

Överlag vill jag verkligen tipsa om att använda sig av en baslägerplats för fjälläventyr med barn oavsett om det är i tält, fjällstuga eller fjällstation. Fokusera på att vara ute och inte på hur långa dagsturerna ska vara. Testa redan i sommar.

tågresa gävle
Kliver på tåget i Gävle och vaknar upp i Gällivare
sovvagn.jpg
Sovvagn med tre våningar. På hemvägen ville Elvin sova högst upp.

Till Saltoluokta fjällstation tog vi oss med nattåget från Gävle till Gällivare och sedan buss till Kebnats.  Elvin och Elin tog skoter över isen på Sjön Langas som är en del av Luleälven.  Jag skidade över isen som bitvis var väldigt blöt.

20180421_1051091022229783.jpg
Skotertransport från Kebnats över sjön Langas

Det finns en ruskmarkerad led att följa som Vattenfall ansvarar för. Anledningen till detta är att Vattenfall reglerar flödet i älven genom dammen vid Stora sjöfallet.

Att ha en fjällstation som basläger för dagliga äventyr med barn är toppen. Vi hade helpension med frukost, lunchpaket och på kvällen fantastisk 3 rätter middagar. Jag passade också på att smaka av sortimentet med Tjersöl från överkalix. Grymt goda efter en dag på fjället.

karta
Saltoluokta fjällstation ligger nordöst om Sarek. Runt stationen finns flera trevliga dagsturer att göra under såväl vinter som sommar.
20180422_155026711079775.jpg
För att underlätta att komma upp på fjället så hade Elvin både skidor men också möjligheten att åka i pulkan.
20180422_185245813356223.jpg
Lek och mys inne på fjällstationen
tågbyggar
I Sällskapsrummet på fjällstationen kan man bl a bygga och leka
frukost
Frukost äts bäst i en pokemondräkt. Lunchpaket gjorde vi av det som fanns på frukostbuffén och våra termosar fyllde personalen på med hetvatten.
20180422_184649284867978.jpg
Goda middagar med förrätt, varmrätt och efterrätt.
20180423_1218191689869488.jpg
Skidturer på fjället. Berget Slugga skymtar i fjärran.
lunch
Lunch på fjället. Matsäck fixade vi varje morgon i samband med frukost. Varmvatten i termosar, mackor med goda pålägg, kaffe, choklad, blåbärssoppa.

 

gräva
Elvin sondar snödjupet för vår fika grop och jag gräver. Man behöver inte åka långt men det är kul att vara ute hela dagen. Vi hade pulka med så Elvin kunde välja mellan att skida själv eller åka i pulkan.
20180423_141142613999424.jpg
Leka utanför fjällstationen är kul. Det finns pulkor och åkmadrasser att låna och snö i massor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: