Hoppa till innehåll

KOM IGÅNG MED FJÄLLVANDRING

Den Svenska fjällkedjan som sträcker sig från norra Dalarna upp till Treriksröset, en sträcka cirka på 130 mil, erbjuder fantastiska möjligheter för dig som vill komma igång med fjällvandring. Jag vill dock passa på att utvidga begreppet ”den svenska fjällkedjan” att omfatta den skandinaviska fjällkedjan.

För naturen finns ingen landsgränser och som vandrare kan du röra dig fritt över gränsen mellan Sverige och Norge. Bergsryggar, dalgångar, vattendrag fjällstationer, stugor, stigar och leder bildar ett nätverk som gör det enkelt att göra vandringar som omfattar både Norge och Sverige. Om du har en hund med på din vandring behöver du läsa på om reglerna för avmaskning innan du vandrar från Sverige och in i Norge. Se mer här.

Vandra från basläger, mellan stugor eller eget tält är tre olika sätt att lägga upp sin fjällvandring.

Basläger

Att utgå från ett basläger är enkelt och gör att man under sina dagsturer kan vandra med lättare packning än om du går mellan stugor eller tältar. Ett basläger kan vara allt från en fjällstation, stuga, husbil, tält eller annan fast boplats som du utgår ifrån och kan återkomma till efter dagsturen.

Basläger passar väldigt bra om man vill upptäcka fjället med mindre barn, om du vill lära känna ett område lite mer i detalj, om du vill vandra med lätt packning under dagarna. Basläger ger också en flexibilitet då du kan ta en vilodag eller anpassa vandringarnas längd utifrån väder och dagsformen.

13584907_10207324673695181_4579822549697369151_o
Tält som basläger. Nära till bergen för dagsturer men också nära till bilen. 

Vandra mellan stugor och fjällstationer

Vandra mellan stugor och fjällstationer kan också göras med ganska lätt packning då det idag finns möjlighet att proviantera i flera av fjällstugorna. Att komma inomhus efter varje dagsetapp ger möjlighet till bra återhämtning oavsett hur vädret är utanför stugan. Vid en tur mellan fasta boplatser behöver du ha kännedom om vad som är en lagom sträcka för dig att vandra flera dagar i rad och utifrån detta planera en tur som passar din förmåga. Vandrar du utmed leder kan avståndet mellan stugorna variera ganska mycket från strax under 15 km till upp mot 25 km.

stensdalsköket
Full fart i köket. Stensdalsstugan i Jämtland

Vandra med tält

Att bära med sig bostaden ger en enorm frihet och stora möjligheter att välja färdväg utanför de vanliga lederna och välja din boplats. Ett tält i ryggsäcken kan också plockas fram vid lunchrasten och ge skydd om vädret är påfrestande. Ryggsäcken blir tyngre och då inte bara p.g.a av vikten från tältet utan att tälta innebär också att du behöver liggunderlag, sovsäck och ett kök med dig.  Även om du valt att ta med tält så har du fortfarande friheten att besöka stugor och fjällstationer för raster och övernattningar och t.ex väderleken blir för påfrestande och du behov av lite mer skydd eller få ett tillfälle att torka blöt utrustning.

DSCF5542
Ett tält ger dig möjligheten att välja boplats  utanför de vanliga lederna 

 

Nästa inlägg

I nästa inlägga kommer du kunna läsa mer  om baslägeralternativet och ta del av några tips samt exempel från baslägerturer jag  gjort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: