Hoppa till innehåll

LEKA PÅ TURSKIDOR

Att åka längdskidor i fina skidspår, att glida omkring på fjället med ett par lätta turskidor, ta sig upp på toppar och sedan njuta av svängarna utför med topptursskidor eller känna farten med skärande svängar i pisten har alla sin plats i mitt skidliv. Genom att ha denna mångfald finns det alltid en bästa skidtur för dagen förutsatt att det finns snö förstås.

Under barmarkssäsongen är det för min del vandring och löpning på fjället som gäller, ibland kryddat med lite alpina klätterturer. Jag älskar friheten att kunna röra mig fritt och göra mina egna vägval.  Vid turskidåkning och toppturer med skidor har jag också denna frihet.  Jag kan fritt välja vart färden bär,vilken fart jag ska ha och leta upp de bästa vägvalen och de bästa snöförhållandena för just den dagen.

Jag känner mig lyckligt lottat som numera är bofast och jobbar i en del av skandinavien där det finns de allra bästa förutsättningarna för just skidåkning på fjället. I Grövelsjöfjällen, som genom sitt läge på gränsen mellan Norge och Sverige inkluderar även norska fjällområden, är det enkelt att både komma upp på kalfjället men också söka skyddet av fjällskogen. Fjälltopparna har en höjd på  mellan 1000 och 1400 meter över havet men många av dem är det enkelt att hitta vägar över som även passar för turskidor. Det är en fröjd att leka runt bland alla toppar och fjällformationer leta efter bra snö, upptäcka nya platser  och självklart den bästa platsen för en fika. 

Utvecklingen på skidor, bindningar och pjäxor har medfört att det idag finns utrusning som passar långa turer med pulka men också mer lekfulla turer med lätt packning där det lockar att åka både uppför och utför.

Att träna lite extra på just utförsåkningen på turskidor tycker jag är något som medför att man tar ett rejält kliv i vad som är möjligt och roligt med ett par turskidor under pjäxorna.

Titta gärna på dessa filmklipp från Fjellskiskolen och sedan är det bara att ge sig ut och träna.

Salsfjället är en favorit som ligger på denNorska sidan av gränsen men inom räckhåll med en dagstur från Grövelsjöns fjällstation.

Salsfjället runt i Grövelsjöfjällen

Vi ses på fjället 

Kategorier

turtips

Taggar

, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: