Hoppa till innehåll

Löpning genom hela livet

Löpning har alltid varit med som en aktivitet i mitt liv. Ja jag lärde mig säkert att gå först och det har funnits perioder då jag sprungit mer eller mindre och självklart några frustrerande uppehåll p g a av skador.

Idag sprang jag igen och jag gör det flera dagar i veckan sisådär en 3-5 brukar det bli.

45 minuters i 80% av maxpuls på mjuka spår i Fjätervålen.

När jag var riktigt ung typ i högstadieålder var jag en grym långdistanslöpare har jag insett i efterhand. Löpning har aldrig varit huvudsaken utan mer funnits där som en skön aktivitet där jag i och för sig i perioder gjort satsningar inför något lopp. Bästa tid på milen är 34.36, personbästa på Lidingöloppet 2.09 och om jag inte minns fel så sprang jag någon halvmara på 1.21. Det var dock några år sedan och det tempot finns inte idag.

Kärleken till löpning är fortfarande stark och om jag inte springer på ett tag blir jag grinig, känner mig ur slag och en känsla av att kroppen inte är på topp sprider sig. Efter en vinter med massor av skidåkning så har nu benen förstått att det ska springas och passen blir allt längre. För några dagar sedan blev 2.5 timmar fjällöpning och idag 45 minuter i lite hårdare tempo. Jag följer inte slaviskt något träningsprogram men varierar mellan intervallpass, långa lugna pass och lite kortare pass i högre fart eller med fartlek.

Innan jag fyllde 50 år råkade jag ut för en blodpropp i njuren. Det var en grymt smärtsam historia där läkarna först trodde det var njursten men efter magnetröntgen kunde vi konstatera proppen, Proppen berodde på, visade det sig, hjärtflimmer. Hjärtflimret uppkom under en period med mycket stress och jag hade dragit ner på löpträningen p g a tidsbrist. När hjärtflimmer konstateras så får man äta blodförtunnande medicin.

För att göra en lång historia kort så gick jag flera gånger till hjärtläkare och diskuterade hur jag ville leva mitt liv och det innebar självklart löpning och en massa äventyr i berg. Gjorde en massa belastningstester för att se hur hjärtat reagerade. Att äta blodförtunnande är alltid en risk om man skadar sig och om det fanns möjlighet att förebygga eller bli av med flimmer så ville jag veta hur. Läkaren gav mig inte mycket hopp om att bli av med flimret men jag återupptog löpträningen, började äta extra magnesium samt ändra på en rad saker i mitt liv som förorsakade för mycket stress. Efter en lång provperiod med en inopererad pryl som läste av hjärtat kunde man konstatera att hjärtflimret var borta. Under denna period sprang jag även mitt fösta Fjällmaraton på 43 kilometer i Jämtlandsfjällen.

Jag är övertygad om att löpningen har en stor del i detta både för att jag känner att det är bra att belasta hjärtat regelbundet och det faktum att löpningen är en ventil, meditation där jag rensar skallen, reflekterar och får nya ide’er.

För ett år sedan utbildade jag mig till löpcoach både för jag för egen del tycker om att fördjupa min kunskap men också med målet att kunna hjälpa andra in i löpningen underbara värld.

För mig är löpning en metod att bibehålla och utveckla hälsan, en aktivitet som bidrar till att jag får kondition nog att göra de saker jag vill, att leva det liv jag vill leva. Löpningen i sig är också något jag verkligen gillar då en löptur ger ig både upplevelseglödje och en frihetskänsla.

Så mitt bästa tips till dig utifrån min egen erfarenhet är att belasta din kropp då och då , se till att både muskler och hjärta får denna belastning. Löpning är ett sätt men börja utifrån där du är spring kortare sträckor, gå , spring igen osv.

Önskar dig all lycka till

En tanke på “Löpning genom hela livet Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: