Hoppa till innehåll

Om The Scandinavia Nature Expedition

Hej igen! Idag är det tisdag och vi har fått besök i stugan där vi bor av mitt bonusbarn Agnes och hennes två barn, det vill säga mina bonus barnbarn. Passade på att jobba under morgontimmarna för att kunna vara några timmar tillsammans med Elvin 7 år som är äldst av mina två bonus barnbarn. Elvin gillar liksom jag att vara ute och gräva i snö, göra eld och som vi gjorde idag laga mat utomhus.

Snart är det dags att dra igång säsongen på STF Grövelsjön Fjällstation och det ser jag verkligen fram emot. Jag ska åka dit i morgon för att få ordning i vår uthyrningsavdelning med alla nya grejer som vi köpt in. Det ska också bli väldigt kul att se hur gästerna kommer använda den nya byggnad vi byggt under hösten. I den finns vallabänkar, skidförvaringsskåp och en liten gymhörna med bland annat stakmaskiner.

I förra och det som var det första inlägget lovade jag att berätta mer om The Scandinavia Nature Expedition och det är väl dags nu.

Efter sommaren och när vi stängde fjällstationen sista september har jag varierat jobb med ledighet. Det har också hänt en del saker som gjort att livet verkligen gått upp och ner. Min pappa dog i oktober och sedan föddes Liva , bonus barnbarnet, i november. Sorg och glädje om vart annat precis som livet i stort. Hösten har känts ganska tung vilket gjort att jag också tagit mig tid att reflektera över vad jag vill lägga min tid på framöver. Jag har ett fantastiskt jobb, bor på den plats jag vill men känner ändå att något saknas, något som driver mig framåt. Jag är inte karriärtypen som drivs av pengar, statusroller utan mår som allra bäst när jag har något som jag lär mig av, är utvecklande, känner att jag bidrar och kan dela med andra.

En fråga som växt sig allt starkare den senaste tiden och som alltid varit ett intresse för mig är vår det vill säga människans förhållande till naturen. Hur vi ser på andra varelser, vårt utnyttjande av det vi kallar resurser, hur vårt liv påverkar den biologiska mångfalden och klimatet. Biologisk mångfald är ju ett litet anonymiserande ord kan jag tycka men det handlar i min syn om andra arters möjlighet att leva och nå sin fulla potential. Det blir utifrån detta lätt att hamna i en ekosofisk diskussion och jag tror i och för sig att det behövs men det handlar också om att mångfald är bra för oss alla.

Hur hänger då detta ihop med The Scandinavia Nature Expedition?

Jag är övertygad om att relationer bygger tillit, förtroende och omtänksamhet. De vi känner och har en relation till är vi mindre rädda för, känner ansvar för och tar hänsyn till. Detta tror jag gäller såväl mellan människor som mellan människor och andra arter på planeten. Mitt intresse för att färdas i naturen genom vandring, löpning, paddling och skidor och mitt stora intresse för att lära mig nya saker om naturen samt att jag dessutom fotar och gillar att skriva kanske jag kan slå ihop till något kul och kanske även nyttigt och utvecklande för andra. Jag kan ju dessutom förmedla och dela med mig av det jag redan kan.

Helst av allt skulle jag vilja vara ute på tur längs med den skandinaviska fjällkedjan och dess skogar i flera år, möta människor att lära av, uppleva naturens skiftningar och dela med mig av allt jag ser, hör, känner, doftar och lär mig. Men jag vill ju samtidigt jobba på STF Grövelsjön Fjällstation, bo i min stuga med min härliga fru och vår hund.

Sagt och gjort en expedition behöver ju inte vara från punkt a till punkt b utan kan lika gärna vara en process där utflykter, dagsturer, längre turer och expeditioner tillsammans bygger innehållet i detta projekt. Syftet är att uppleva, lära och dela med målet att fler ska få en relation till naturen. Jag vill att du ska lära känna den flerhundraåriga tallen, raggbocken som bor iden, kungsörnen som bygger sitt bo i dess krona, svampmycelet som ligger lindade runt dess rötter och binder ihop alla växter i skogen. Jag vill att du ska bry dig om lappmesen, talltitan och förstå hur dina val påverkar deras möjligheter att leva det liv de vill. Jag vill också lära mig saker jag vet att jag inte vet och saker jag inte har en aning om att jag inte vet. The Scandinavia Nature Expedition knyter även an till kultur och jag är nyfiken att lära mig mer om hur människor som i generationer levat i och av naturen utformat sitt sätt att leva, kunskaper som till viss del gått eller är på väg att gå förlorade.

Allt detta är för mig The Scaninavia Nature Expedition. Den erfarenhet jag har säger också att då jag lär mig nya saker så kommer det påverka mina värderingar och beslut vilket troligen kommer påverka innehållet i detta projekt. Du är välkommen att hänga med och ta del av det jag upptäcker, upplever och lär mig. Då jag verkligen gillar själva färden i naturen, springa vandra, skida så kommer det säkert också bli en hel del inslag som omfattar härliga vyer, sköna pudersvängar, långa löppass över fjället och mitt i detta dyka ner i naturnörderi, samernas eldkonst eller något annat spännande.

Du får väldigt gärna hänga med på detta och du väljer själv hur och i vilken omfattning. Det kan ju vara allt från att läsa det jag delar, gilla, ogilla, kommentera, tipsa om platser eller människor jag borde träffa, bidra med dina erfarenheter och kunskaper eller kanske hänga med ut tillsammans med mig. Du väljer själv och jag kan bara uppmana dig att ta initiativ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: