Drar på oss kängorna och vandrar runt Rogen

Ok en sista check om allt är med. Jag läser högt på packlistan och min fru Elin svarar och nickar. Allt verkar med och Lukas står redan vid dörren och viftar ivrigt på svansen. Han vet att packade ryggsäckar betyder “ut på tur”. Vi lyfter in ryggsäckarna och Lukas klövjeväskor i bilen och styr iväg från Fjätervålen med siktet på min arbetsplats STF Grövelsjön Fjällstation. Denna gång är det dock inte arbete utan en gemensam fjälltur som står på programmet. I våra ryggsäckar har vi packat mat för 6 dagar med fjällvandring. Planen är att uppleva delar av området vi inte besökt sommartid förut, ta oss tid att njuta av att vara ute tillsammans och vandra runt sjön Rogen med start och slut vid STF Grövelsjön Fjällstation. Sjön Rogen ligger mitt i Gränslandet både bokstavligt på gränsen mellan Sverige och Norge och faktiskt i ett område som kallas Gränslandet. Läs mer om Gränslandet här. Naturen i området är minst sagt varierad och erbjuder lättvandrade stigar som krävande blockterräng och moränåsar. Ofta säger man ju att Grövelsjöfjällen passar bra för dig som vandrar för första gången, och det stämmer men det finns också krävande och svårnavigerad terräng utanför leder som kräver kunskap, vana och fysik. Det är ett område som vi båda känner väl men några av de delar vi ska vandra i denna gång har ingen av oss tidigare besökt och det är en stor anledning till att vi valt att göra denna tur. För oss handlar fjällvandring mycket om att utforska för oss nya platser och allt detta för med sig. Visst är det också för avkoppling, att få umgås, uppleva naturens liv och väsen, laga god mat, mysa i tältet och allt annat men faktum är att vi gärna drar oss till nya platser. En ny plats behöver inte vara långt ifrån var vi tidigare varit utan det kan räcka med att ta ett annat vägval, en annan stig eller att följa bergsryggen istället för dalgången.

Rogen ligger i Härjedalen nära Dalarnas nordvästra hörn och sträcker sig väster ut in i Norge.

Vi startar på eftermiddagen med målet att vandra upp i Långfjällets naturreservat och tälta vid en liten bäck som rinner strax söder om fjället Mjölkstävan. En fin tältplats som jag hittat på en tidigare tur men som Elin inte tältat vid. Från fjällstationen går det brant uppför efter att vi lämnat det första hundra metrarna med spång. Vi följer leden mot Hävlingen de första kilometerna men viker sedan av rakt norrut och vandrar på fin fjällhed. Uppe på fjället Pråahta står en liten flock med renar och betar. De håller koll på oss men betar lugnt vidare.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-3.png
Fin fjällhed att vandra på uppe på Pråahta

Efter cirka tre timmar inkluderat ett par pauser är vi framme vid platsen för vår första natt. Här ligger vi högt ovan dalgången där bland annat Hävlingestugorna ligger men har ändå tillgång till rinnande vatten. Vi sätter upp tältet, badar, ger hunden mat och lagar sedan Tacosmiddag.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-1.png
Högt ovan Hävlingen har vi en fin tältplats med rinnande vatten

Jag sover lite halvdåligt under natten men då vi lade oss tidigt och inte har någon större brådska iväg så gör det inte så mycket. Vi vaknar upp till bra väder och drar igång Trangiakökets gasbrännare för att koka gröt och kaffe. Vår grötblandning har vi portionspackat och den består av havregryn, hackade nötter, solrosfrön, torkade tranbär och salt. Jag brukar även tillsätta lite blåbärspulver med denna gång plockar vi färska blåbär utanför tältet och toppar vår gröt med det, mums.

Fjällfrukost med gröt, blåbär, hjortron och kaffe. Vår grötblandning , havregry, hackade nötter, solroskärnor, salt, portionspackar vi och till denna har vi mjölk/mjölkpulver.

Efter ett par koppar kaffe packar vi ihop och vandrar över fjällheden i riktning mot Grötvallsjön. I södra ände av sjön ligger en grupp stugor som tillhör samerna i området. Vi befinner oss i södra Sapmi och här bedriver Idre Samebys medlemmar renskötsel. Vid sjöns norra ände finns en lten sandstrand där vi stannar till för lunchpaus. Nu ser vi in i Grötådalens östra delar och när vi vandrar ner mot dalgången har vi fjället Gröthogna framför oss. Vi tar oss över Grötån och följder sedan stigen som går längs med denna längre in i dalgången. På långfjället och vid Grötvallsjön såg vi lite andra vandrare men här ser vi just nu ingen.

Vi vandrar förbi en del grymt fina platser och tar oss tiden att stanna vid några av dem för att bara njuta. Grötådalen är verkligen fin. I dalgången finns del några privatägda små stugor och vid den första vi passerar har ett äldre norskt par hyrt in sig. När vi stannar till och pratar har de just återkommit efter en dagstur åt det hållet vi ska. Vi frågar om tips på bra tältplatser och mannen tar en till klunk av sin öl och berättar sedan om området som vi har framför oss. Vi säger hej och tack och vandrar några kilometer till innan vi hittar en fin tältplats vid en å som ger ifrån sig en avslappnande porlande ljud. Den vanliga rutinen, upp med tältet, tvätta sig i ån, mat till hunden och sedan middag.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-4.png
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-5.png
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-6.png
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-7.png

Denna natt sover jag som en stock. Vi tar det lugnt även denna morgon och låter tältet torka ordentligt efter några regnskurar som kom under natten. Vandringen fortsätter sedan i lika fina omgivningar som under gårdagen. Stigen för oss förbi fina Grötådalssaeter som är en gammal fäbod eller Saeter som det heter i Norge. Ett par gamla byggnader ligger på den väldigt fint belägna tomten som stigen går rakt över. Ingen är hemma och efter ett kort stopp vandrar vi vidare.

Grötådalssaeter

Vi fortsätter följa en av alla stigar som finns med sikte att ta oss till en markerad led som går norr om fjället Storsvuku. I Grötådalen finns en stig markerad på kartan vi har men i verkligheten är det betydligt fler, då det rör sig en del fiskare i området, så det gäller att ha lite koll på navigeringen.

Nu lämnar vi den fina och glesa fjällskogen och vandrar vidare på den markerade leden där vi har Storsvuku till vänster om oss. Storsvuku är med sina 1 416 meter ett av områdets högre fjäll och söder om det fina fjället ligger den norska fjällstationen Svukuriset.

Vi vandrar förbi helt magiskt fina platser med små tjärnar och bäckar som verkligen inbjuder till att stanna upp för en fika. Flera av dessa erbjuder även bra underlag för tältplats. Men för oss är det för tidigt att stanna. Efter en rad småsjöar, där vi lunchar vid en, viker vi av från leden och vandrar fritt några kilometer över den fina fjällheden för att ansluta till nästa led. Nu vandrar vi återigen in i fjällskogen och terrängen blir successivt mer kuperad med små åsar där stigen letar sig fram mellan stenblock, på åsar, mellan åsar och över åsar. I värmen är det svettigt, då jag är en person som lätt blir varm, men samtidigt är det fantastiskt härligt och väldigt vacker miljö. Stigen tråcklar sig fram på åsarna som finns mellan alla små sjöar i området, typisk Rogen terräng. Under sträckan möter vi några få vandrare och fiskare.

Moränåsar, vatten , gamla tallar och varglav
I området väster om Rogensjöön är det ett myller av moränåsar och små sjöar. Denna sjö verkar växa och den gamla leden går numera rakt ner i vattnet. Vi såg ingen avrinning från denna sjö så kanske den kan fortsätta att växa någon meter till i höjd innan den skvalpar över kanten till nästa sjö som låg något lägre.
I Femundsmarka finns flera fina små raststugor /Buer. Flera av dessa är gmla rester från tiden då skogshuggare och flottare var verksamma i området.

Vid en av alla dessa små sjöar hittar vi en fin tältplats på en smal udde som sträcker sig ut i det spegelblanka vattnet. Rutinen med att sätta upp tältet, bada i sjön för att sedan börja med middagen sitter fint och snart sitter vi och myser med mätta magar och nöjda med dagen. Vi kollar lite på kartan hur morgondagens rutt ser ut där vi tänker att vi ska tälta i närheten av Rogenstugan.

På en smal udde hittar vi en bra tältplats i det annars steniga och kuperade landskapet.

Älskar att vakna upp på morgonen i tält, fixa med frukost och koka kaffe. Det är ett fantastiskt sätt att starta dagen. Vi har ingen större brådska även om vi idag behöver vandra en bit över 20 km. Vid Reva passerar vi återigen gränsen och vandrar vidare på svensk mark.

Vid Reva finns en öppen raststuga

Från Reva fortsätter vandringen norrut och leden går upp mot Skedbrostugan. Vi väljer dock att ta leden närmast norr om Rogen och söder om berget Bustvålen. Vi möter en krutgumma som är 79 år som startat sin vandring i Mora, vandrat vasaloppsleden och sedn följt leden Södra Kungsleden. Hon berättar att hon ska upp till Tänndalen och att hon hoppas det finns lite mat att handla i Skedbrostugan då hon just nu har slut. Då vi har ganska mycket mat med oss så erbjuder vi henne en rejäl bit av torkad salami som hon tacksamt tar emot. Vi möter senare även 4 tyska ungdomar som även de vandrar Södra Kungsleden och ska till Fjällnäs.

När vi når fram till Rogen är det dags för lunch och jag passar på att ta ett lunchdopp vid den fina sandstranden vi hittat. Så skönt i värmen.

Vid Rogenstugan träffar vi Titti Lindgren som är stugvärd, hon är också barnbarn till den första platschefen på min arbetsplats STF Grövelsjön Fjällstation och delar med sig av några minnen och historier från den tiden. Vi tältar nere vid sjön och som vanligt tältet upp, bad och sedan middag.

Dags för näst sista dagen med målet vandra till stugan vid Storrödtjärn. När vi kommer upp på Tandsjövålen har vi en magnifik utsikt över hela Rogensjön.

Leden går över Tandsjövålen som i bra väder bjuder på denna fina utsikt över Rogen
Huggorm bland stenarna på väg ner från Tandsjövålen
Rogenområdet består till vissa delar av små åsar som gör att stigen slingrar sig fram och över dessa.

Storrötjärnsstugan ligger fint uppe på fjällheden. Vi bestämmer oss för att bo i stugan och vi har den helt för oss själva, ja tillsammans med den trevliga stuvärden förstås.

Sista dagen vandrar vi till Grövelsjön och cirkeln är sluten. Sammanfattningsvis var det väldigt kul att göra denna tur. Grötådalen är helt magiskt fin och Rogen området erbjuder verkligen en fin och variationsrik miljö. I delar av området får man räkna med att det tar längre tid en vad man kanske är van vid då terrängen är teknisk med stenar och kuperad upp och ner för moränåsarna. Det är gott om rinnande vatten men på några delsträckor är det lite längre mellan bäckarna så det är bra att planera för detta. I STF,s stugor finns möjlighet att handla vissa matvaror om man behöver komplettera. För planering av en tur i området är följande länkar användbara.

www.minkarta.se www.ut.no www.graenslandet.se
www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-rogen-fjallstuga/

www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-storrodtjarn-fjallstuga/

Storrödtjärnstugan

En tanke på “Drar på oss kängorna och vandrar runt Rogen

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: