STF Helags Fjällstation

#boendeanläggningarifjällen

Efter vår flytt från Gävle till Fjätervålen för snart två år sedan inser vi mer och mer vilket fantastiskt läge vi bor i. Vi har, utöver allt vi kan göra direkt från stugdörren, inom en radie av 1-2 timmar med bil en hel hög av spännande och fina fjällorter, fjällstationer, fjällhotell, fjälltoppar, vandringsområden … ja ni fattar att det liksom spritter i kroppen efter att få tiden att besöka alla dessa platser. Med Fjätervålen som basläger har vi tex 15 minuter med bil till Härjedalsgränsen, ca 1 timme till Funäsdalen, 1 timme till Grövelsjön, 30 minuter till Lofsdalen och 1,5 timmar till Vemdalen. Sedan har vi ju också en massa på den Norska sidan av gränsen men det får vi ligga lågt med tills vidare. Nu har vi 3 dagar lediga tillsammans och utifrån den långa listan med olika boenden i fjällmiljö har vi valt att besöka Helags fjällstation samt Storhogna högfjällshotell. Kanske inte riktigt vår melodi att göra sådana snabbesök då vi gärna stannar på en plats lite längre men denna gång blir det ett kortare besök för att eventuellt komma tillbaka för en längre vistelse. Vi kunde liksom inte hålla tillbaka utan ivern var för stor. Först ut är ett inlägg om besöket till Helags Fjällstation.

Från Fjätervålen har vi bara 2 timmars bilresa till Kläppen strax utanför Ljungdalen. Från Kläppen är det sedan ca 12 kilometer lätt vandring, vilket för vår del innebär 2,5-3 timmar i behagligt tempo inklusive någon rast för fika.

Ganska snart ser man toppen av Helags med Sveriges sydligaste glaciär nedanför sig sticka upp. Vandringen från Kläppen startar på en grusväg och följer sedan en bred stig fram till denna strand.
Vandringen går vidare på lättvandrade stigar genom fjällskogen
Halvägs till fjällstationen kommer man ovanför trädgränsen.

Efter 2 timmar bilfärd parkerar vi bilen vid Kläppen och startar vandringen på grusväg. Vandringen flyter på i det fina vädret och via lättvandrad fjälstig når vi trädgränsen vilket är halvvägs. Vi stannar till för att äta vår medhavda lunchmatsäck. Helagsfjället har vi hela tiden framför oss och plötsligt när vi bara har några hundra meter kvar ser vi fjällstationens alla byggnader som ligger grymt fint nedanför det mäktiga fjällmassivet.

STF Helags Fjällstation ligger med ett grymt bra läge vid foten av Helagsfjället och Sveriges sydligaste glaciär. Vi ser också Sylmassivet som ligger 19 kilometer i nordvästlig riktning. För vår del är STF Helags Fjällstation den närmaste och finaste vägen om vi skulle vilja färdas vidare in i den delen av Jämtlandsfjällen.

Detta besök vid STF Helags Fjällstation ser vi som ett första tillfälle att återknyta kontakten med denna del av fjällkedjan. Våra besök till Helags har varit få och glest utspridda och vi har av någon anledning betydligt oftare tagit oss till Storulvån och Vålådalen. Här finns dock stor potential till riktigt fina turer under såväl barmark- som snöperioden och i mitt huvud har jag redan skissat på flera trevliga alternativ. Då vi ska vandra tillbaka samma väg i morgon håller vi oss närområdet vid fjällstationen och sitter snart i den mysiga huvudbyggnaden med varsin öl i handen. På fjällstationen kan du välja allt från att fixa din egen mat till helpension. Vi har valt att boka middag och frukost.

Huvudbyggandens reception och butik
Denna dag stod det Älgfärsbiffar på menyn…. grymt gott

Middagen startar med att serveringspersonal och kocken hälsar oss välkomna och berättar för oss alla vad vi kommer att få äta samt vilka drycker som erbjuds. Älgfärsbiffarna tillsammans med ett glas rödvin och efterföljande efterrätt smakar både fantastiskt gott och mättar utan problem våra hungriga magar.

Nästa dag är vi ändå bland de första att hugga in på frukostbuffén men gör oss ingen större brådska därifrån då vi har gott om tid att vandra tillbaka för att sedan ta bilen till nästa fjällboende. Under vandringen tillbaka pratar vi om den trevliga upplevelsen vi haft och att vi absolut ska hit igen både för turer i Helagsmassivet men också som den perfekta startplatsen för lite längre turer vidare upp i Jämtlandsfjällen. Med Helags som startpunkt är det enkelt för oss att få till bra turer mellan fjällstationer och stugor men också för tältturer. En fin tur med möjlighet att bo på både fjällstationer och i stugor tror vi är Kläppen- Helags-Vålåstugorna-Gåsenstugan-Sylarna Fjällstation-Helags – Kläppen. Turen kan både göras kortare genom att gå direkt från Helags till Gåsen eller längre genom att gå från Vålåstugorna till Stensdalsstugan och därefter Gåsen. Detta är också en tur som verkligen inbjuder till att lägga in extra dagar för att tex ta sig till toppen av Sylarna, toppen av Helags eller hänga med på en guidad Fjällrävssafari i Helags. Våra hjärtan klappar också för Stensdalstugan , där vi var stugvärdar för några år sedan, som är en väldigt fin plats med möjligheter till dagsturer upp på tex Lill-Stensdalsfjället eller en tur upp i Storstensdalen.

Turidé med start och avslut vid Kläppen. Beskrivningen visar den längre varianten som beskrivs i texten ovan

På återseende säger vi. Här hittar du mer information om STF Helags Fjällstation

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: