Turskidåkning och vad jag har med i ryggsäcken på en dagstur

Hemma hos mig i Fjätervålen singlar små snöflingor glest utspridda mot marken. Förra året vid denna tidpunkt hade jag redan åkt en massa skidor men denna vinter har startat lite trögare avseende snötillgången. Ett par turer på turskidor har det dock redan blivit. Dagsturer på skidor upp genom skogen och ut på fjället är något av det bästa jag vet.

Min fru Elin och vår hund Lukas på en dagstur i våra hemmafjäll

Turskidåkning är en mycket bra fysisk aktivitet där jag kan reglera ansträngningsnivån att motsvara den jag får vid löpning till en lugnare nivå motsvarande fjällvandring, man kan ha med god matsäck och det finns tid att njuta av naturens alla under. Fördelen med vinter och skidor är att jag nu kan ta mig fram över allt. Över myrar, genom skogen, över sjön och upp på fjället. Underlag som under barmarksperioden är besvärliga till omöjliga att springa eller vandra över glider jag nu på snökristallerna med lätthet över. Snö är verkligen en fantastisk form av vatten.

All den utrustning, kläder, mat och dryck jag har med mig är till för att bidra till en bra och säker upplevelse på turen. De val jag gör avseende vilken utrustning jag väljer och självklart min förmåga att hantera den är en del i den riskvärdering som görs generellt för alla turer men också inför varje tur och förutsättningarna och målet med just den turen.

Igår lade jag upp en film, om vilken utrustning jag har med och varför den är med, på min youtubekanal och här nedan kan du ta del av en lista med just det. Kommentera gärna om det är något du saknar i min lista, har frågor eller kanske tips på kommande områden du vill att jag skriver om eller gör en film om.

Ta hand om dig och hoppas vi ses på fjället // Lars

UtrustningKommentar
KartaKartan brukar jag ha i benfickan eller jackfickan
KompassKompassen har jag lättillgänglig i en ficka på höftbältet
Telefon + powerbank
Satellit kommunikationsenhetFör att kunna kommunicera utan mobiltäckning
Fodrad jackaDun eller syntet jacka att ta på vid raster eller andra stopp. Stor nog att dra över dina andra kläder
Extra vantar och handskaJag har minst 2 ofta 3 extra vantar och handskar med
Buff + Balaklava mössa
SkidglasögonFör skydd mot vind, snödrev
SolglasögonAtt bli snöblindhet vid solljus är farligt så skydda dina ögon
Solskyddsmedel
Förstahjälpen kitJag har skavsårsplåster, sporttejp, plåster, blodstopp, strips, värktabletter, elastisk binda samt lite saker för att kunna hantera skelletskador.
Extra underställströjaKunna förstärka eller byta om jag tex blir svettig
Fodrade byxorHar vanligen ett par fodrade shorts men tar ibland vid låga temperaturer med ett par långa fodrade byxor
Vindsäck
Spade
Liggunderlag
Matsäckoftast ca 2 liter vätska i termos och flaska + snickers, bars, nötter, några gels och smörgåsar. Ofta finns även en bit torkat renkött med
ReparationskitI denna påse har jag en kniv, multitool, remmar, silvertejp, skidvalla samt valla för stighudar
Stighudar
ToapapperPackat i en påse med en tändare och handsprit
Tranciver Tranciver för att sända och söka i samband med laviner. Oftast skidar turskidåkare dock inte i lavinterräng. Lär dig mer om detta och gör dina egna medvetna val
SnösondAnsvänds för att sonda efter personer i lavin men kan också användas för att mäta snödjupet vilket kan vara bra om du skall gräva ett skydd
PannlampaDagarna är korta på vintern och jag kan bli försenad eller kanske tvingas övernatta i vindsäcken eller någon raststuga
Denna utrustning packar jag i min 40 liters ryggsäck med liggunderlaget fäst utanpå

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: