Baka Gahkku

Gahkku eller glödkaka är ett Samiskt tunnbröd som förr bakades över öppen eld men går lika bra att grädda i en stekpanna på en vanlig spis. Det sägs att det finns lika många recept som samiska familjer så det jag redovisar nedan är en variant.

  • 50 g jäst eller 1 pkt torrjäst
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 dl sirap
  • 5 dl vatten
  • 2 dl rågsikt
  • 10 dl vetemjöl

Smält smör i en kastrull, häll i vatten och värm det till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll på den ljumna vatten och smörblandningen. Tillsätt salt och sirap. Blanda i rågsikten och därefter vetemjöl till degen är klibbfri. Låt jäsa 45-60 minuter. Dela degen i 15 bitar. Kavla ut samt nagga dem med gaffel eller använd kruskavel. Gräddas på medelvärme i gjutjärnspanna. Tycker själv de är allra godast ommde gräddas så att det uppstår några brunsvarta blåsor. Är grymt goda varma och nybakade men går också bra att frysa in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: