Besök och njut i en fjällstuga

Visste du att Svenska Turistföreningen har en hel hög med fjällstugor utspridda längs med fjällkedjan från norra Dalarna upp till nordligaste delen av landet. Ett sk nödrum är alltid öppet i stugorna men i fredags öppnade de med bemanning av stugvärd och i flera fall bastu och butik. Du bokar din plats i förväg men kan också komma obokad men du får då räkna med att du kanske får sova på en madrass på golvet. Rogenstugan är en av de sydligare av dessa stugor och den är belägen vid den stora fjällsjön Rogen i södra Härjedalen. Just nu är min fru Elin stugvärd där fram tom 29 mars och jag hängde med henne dit för att öppna upp stugan. Det blev tre härliga dagar med hårt jobb, snöskottning, inventering, fixa vattenhål i metertjock is, dra fram nya gasflaskor men också stugmys, god mat och bastubad. Nu är jag åter hemma i Fjätervålen och frun är kvar ensam med gästerna. Mötte de första gästerna som var en barnfamilj när jag skidade hemåt i fredags.

Rogenstugan med gäststugan och butiken till höger, stugvärdstuga och nödrum till vänster samt bastubyggnaden ner mot den 20 km långa Rogensjön.
Rogenstugan är belägen vid den 20 km långa sjön Rogens nordöstra strand. Du når enklast stugan från norr med utgångspunkt från parkeringen i närheten av Käringsjövallen.
Färden till Rogenstugan går delvis över snöklädda isar under vintern. Lederna är tydligt markerade oavsett om du väljer den längre sträckan från söder eller den kortare på 10 km från norr.
Stugorna rum värms upp med kaminer och vedspisar
Välkommen in
Lavskrikan är tillsammans med en rad andra fåglar återkommande gäster runt stugorna
I den metertjocka isen borrade vi hål så att man nu kan skicka ner en hink och hämta vatten för matlagning, disk och annat.
Hundspann ser man ofta dra iväg över sjön
Stugvärden Elin skottar fram trappen till gäststugan och butiken
Det går också bra att köra skoter hela vägen till Rogenstugan
Om vädret är på gott humör får du njuta av en magisk solnedgång när solen sakta dyker ner bakom de norska fjällen i väster

Kommentera

Translate »
%d