Höstvandrar och njuter i Dalarnas Fjällnära skogar

Så nöjd med sommarens och höstens guidesäsong. Det är den första hela sommaren sedan jag vågade ta steget till att driva ett eget guideföretag och lämnade ett fantastiskt jobba som ansvarig för guidade aktiviteter och uthyrning av friluftsprodukter vid Svenska Turistföreningens fjällstation i Grövelsjön. Har under denna sommar besökt fjällstationen flera gånger, då den bara ligger en timmes bilfärd från mitt hem i Fjätervålen. Flera av de gäster jag guidat under sommar och höst har också bott på fjällstationen. Säsongen har bjudit på massor av dagstursguidningar men också några flerdagarturer med tält samt en guidning i Sarek. Älskar mångfalden och att både svenskar, belgare, fransmän och tyskar har hittat till mig och min lilla guideföretag.

Nu är det oktober och guideuppdragen vilar och väntar på snöns och skidsäsongens ankomst. Under denna period passar jag på att njuta av egna turer, utforska stigar jag aldrig vandrat, träna, jobba med andra saker och utveckla min guideverksamhet.

Oktober har än så länge erbjudit fint vandringsväder och jag tillsammans med min fru Elin har vandrat i de fantastiska skogar vi har runt knuten. Vi är lyckligt lottade och har stor områden med skyddad natur vilket bidrar till skogar med mycket höga naturvärden i form av flerhundraåriga tallar blandat med fjällbjörkskog, små tjärnar, rinnande vattendrag och våtmarker. Skogar där såväl människor, djur och växter mår som allra bäst. När jag vandrar i skog följer jag självklart små stigar, letar gärna nya på kartan hemma och sedan ger mig ut för att upptäcka. Lika ofta väljer jag dock att vandra längs med kanten av en våtmark, längs med stranden av en tjärn eller längs med ett rinnande vattendrag. Det är också vid dessa vandringar jag oftast träffar på djur och fåglar som också söker sig till kantzoner och vattendrag. Prova gära att långsamt vandra genom skogen med nyfikenhet i sinnet för att se, höra, uppleva och upptäcka. Jag lovar att du efter några några timmar märker en skillnad i hur dina sinnen , syn, hörsel, lukt skärps och om du gör det ofta kommer du lära dig hur djuren rör sig i skogen och öka din möjlighet till möten med skogens varelser. Glöm dock inte att många av skogens innevånare står på rot runt dig hela tiden och känner din närvaro.

Slaguggla, Fjätervålen
Vandra längs med vattendrag
Vi bor i Sapmi med fina renar runt om oss

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: