Så nöjd med sommarens och höstens guidesäsong. Det är den första hela sommaren sedan jag vågade ta steget till att driva ett eget guideföretag och lämnade ett fantastiskt jobba som ansvarig för guidade aktiviteter och uthyrning av friluftsprodukter vid Svenska Turistföreningens fjällstation i Grövelsjön. Har under denna sommar besökt fjällstationen flera gånger, då den bara ligger en timmes bilfärd från mitt hem i Fjätervålen. Flera av de gäster jag guidat under sommar och höst har också bott på fjällstationen. Säsongen har bjudit på massor av dagstursguidningar men också några flerdagarturer med tält samt en guidning i Sarek. Älskar mångfalden och att både svenskar, belgare, fransmän och tyskar har hittat till mig och min lilla guideföretag.
Nu är det oktober och guideuppdragen vilar och väntar på snöns och skidsäsongens ankomst. Under denna period passar jag på att njuta av egna turer, utforska stigar jag aldrig vandrat, träna, jobba med andra saker och utveckla min guideverksamhet.
Oktober har än så länge erbjudit fint vandringsväder och jag tillsammans med min fru Elin har vandrat i de fantastiska skogar vi har runt knuten. Vi är lyckligt lottade och har stor områden med skyddad natur vilket bidrar till skogar med mycket höga naturvärden i form av flerhundraåriga tallar blandat med fjällbjörkskog, små tjärnar, rinnande vattendrag och våtmarker. Skogar där såväl människor, djur och växter mår som allra bäst. När jag vandrar i skog följer jag självklart små stigar, letar gärna nya på kartan hemma och sedan ger mig ut för att upptäcka. Lika ofta väljer jag dock att vandra längs med kanten av en våtmark, längs med stranden av en tjärn eller längs med ett rinnande vattendrag. Det är också vid dessa vandringar jag oftast träffar på djur och fåglar som också söker sig till kantzoner och vattendrag. Prova gära att långsamt vandra genom skogen med nyfikenhet i sinnet för att se, höra, uppleva och upptäcka. Jag lovar att du efter några några timmar märker en skillnad i hur dina sinnen , syn, hörsel, lukt skärps och om du gör det ofta kommer du lära dig hur djuren rör sig i skogen och öka din möjlighet till möten med skogens varelser. Glöm dock inte att många av skogens innevånare står på rot runt dig hela tiden och känner din närvaro.
Hej på er och kul att du tar del av innehållet på Lars Svanerud △ Fjällguide. Som många av er vet startade jag mitt egna lilla guideföretag under 2021 och sommaren 2022 är den första där jag helt står på egna företags ben. Precis som för renkalvarna då de föds på våren så är även mina företagsben lite vingliga och osäkra. Nyfikenheten hur livet som företagare är är dock stor och denna sommar har verkligen startat på bästa sätt med en rad uppdrag av olika karaktär. Jag älskar verkligen blandningen mellan att guida vuxna i Sarek och några dagar senare vara ute på wildcamp med en farfar och hans barnbarn. Då min huvudsakliga inriktning är skräddarsydda arrangemang så får jag frågor såsom tex.
– Hej vi skulle vilja hitta på något tillsammans med dig och vårt barnbarn på 10 år. Gärna lite vildmarksliv med fiske och kanske lite kortare vandring. Har du möjlighet någon gång under vecka 28?
Då jag är ett litet företag med bara mig själv som guide får jag tyvärr säga nej då flera ofta önskar samma perioder såsom tex veckorna 28-30. Med det kontaktnät jag har av andra guider så kan jag dock ofta föreslå en annan guide som jag har förtroende för och vet att de kan leverera rätt kvalitet.
Vad är då en skräddarsydd WILDCAMP kanske du undrar? I just detta uppdrag valde vi att vandra ut i naturen i den norra delen Dalarnas fjällnära skog för att komma bort från turistområdena, hitta fina fiskevatten och en bra lägerplats för tält. I upplägget inkluderas denna gång guidning, tält, fiskekort, möjlighet att låna fiskeutrustning och samtliga måltider. Vi vandrade kort, hade basläger, fiskade, eldade, lagade mat, pratade och utforskade närområdet runt vårt basläger. Tänk dig känslan att vara 10 år och göra en tacos med fisk du fångat själv och servera din farfar. Jag lovar att både barnbarn och farfar var stolta.
Städjan och Nipfjällets naturreservat vid Idre/Fjätervålen
Vedungsfjällens naturreservat
Norra Dalarnas fjällområden erbjuder näst intill oändliga möjligheter för varierade dagstursvandringar. Några är enkla att hitta med tydliga markeringar, några är krävande med mycket vandring uppför och nedför men några av de vackraste hittar du bortom leder och markerade stigar. Här delar jag med mig av några favoriter som delvis använder markerade leder och delvis är omarkerade eller bristfälligt markerade. Det innebär att det kräver viss kunskap i navigering och kan använda karta för att hela tiden veta vart du är och vart du ska härnäst. Är du osäker på det så erbjuder jag heldags kurs i fjällnavigering med karta och kompass samt att du får en massa turtips och hur du ska tänka när du planerar en tur utanför markerade leder. Du hittar mer information om kursen här >>.
Turtips nr 1 Grövelsjöfjällen – Lillvätteshågna runt
Grövelsjön som både är en sjö och en ort är beläget i Dalarnas nordvästra hörn och gränsar till Norge. Vandring i Grövelsjöfjällen innebär ofta att man vandra över gränsen och det finns tack vare ett vägnät massor med möjliga startplatser som ger dig som besökare en mängd möjliga dagsturer. Den tur vi valt att beskriva här går dock helt på den svenska sidan. Då jag under flera år arbetade som ansvarig för guideverksamheten vid STF Grövelsjön Fjällstation så har jag många favoriter i detta område och denna är en av alla.
Startplats: Lövåsen parkering Slutplats: Lövåsen parkering Turens längd: ca 14 km
Beskrivning av turen Parkera din bil på den stora grusparkeringen längst upp vid vägen mot Lövåsens fjällhotell. Lederna startar vid skidspårscentralen som du hittar om du vandrar uppför slänten mot de små stugorna som syns från parkeringen. Nu följer du den kombinerade sommar och vinterleden som går mot Storvätteshågna, Oskarsstugan upp genom fjällskogen. Här är det inledeningsvis mycket sten. En bit ovanför trädgränsen viker en led av mot Foskros men vi fortsätter en liten bit till och tar leden mot Ulvsätern som går i östlig riktning mellan Lillvätteshågna och Djupgravstöten. På vänster sida av leden finns en liten sjö som kallas badsjön och här kan du om du vill göra en avstickare på några hundra meter för ett dopp. Det står en liten skylt längs leden som leder dig fram till sjön. Fortsätt därefter på leden som efter högsta punkten börjar gå svag nedför. Du ser trädgränsen närma sig och har nu Lillvätteshågnas topp snett bakom dig till vänster. Vik av från leden och följ trädgränsen eller strax ovanför denna runt Lillvätteshågna.
Efter några kilometer sluttar slänten brant ner mot den fina ån Foskan och här finns flera fina platser för att njuta av fika och matsäck. Du fortsätter ovanför den branta sluttningen med Foskan inom synhåll och har nu kommit runt till Lillvätteshågnas norra sida. På den norra sidan av ån ser du Dalarnas högsta topp Storvätteshågna. Fortsätt vandra med träden inom synhåll tills du ansluter till en markerade stig som kommer upp från ån. Stigen leder dig vidare till sommarleden som går mellan Lövåsen och Storvätteshågna. På karta är alltid en kombinerad vinter och sommarled markerade med en heldragen linje, en markerade sommarled med tjocka prickar, en vinterled med en tjock streckad linje och en omarkerad stig med små prickar. Vinterled är i Sverige alltid utrustad med röda kryss på stolpar.
Sommarleden från Storvätteshågna som du nu vandrar på korsar efter några kilometer vinterkeden som kommer från Oskarstugan. Här är det lätt att missa att sommarleden korsar vinterleden då många vandrat längs vinterleden och det även blivit en stig där. Fortsätt på sommarleden. Skulle du fortsätta längs vinterleden så leder den också tillbaka till Lövåsen då du längre fram kommer in på leden där du startade. Sommarleden går ner i skogen och tar dig tillbaka till din startplats.
Turtips 2 Städjan och Nipfjällets naturreservat. Idre och Fjätervålen den gamla poststigen
I Städjan och Nipfjällets naturreservat finns två populära dagsturer som sticker ut avseende antal besökare och det är vandring upp till toppen av Städjan och vandring upp till toppen av Nipfjället. Dessa är lätta att hitta om än krävande då det är just toppturer. Den tur vi valt att beskriva här vandras av få är svår att navigera men ger mycket av den upplevelse som naturen i detta fina naturreservat har att erbjuda. Turen går från A till B och kräver därmed transport mellan dessa punkter
Städjan
Startplats: Fjätervålen Slutplats: Nipfjällets sommarparkering Turens längd: ca 10 km
Beskrivning av turen
Turen beskrivs från Fjätervålen till Nipfjällets sommarparkering men går naturligtvis lika bra att vandra åt andra hållet. Turen kräver att ni antingen kan ordna med transport till Fjätervålen och sedan från Nipfjällets sommarparkering. Denna fina vandringstur innehåller en del svår navigering samt ett vad över ån Foskan som rinner i dalgången omgiven av de tre 1000 meterstopparna, Fjätervålen, Städjan och Nipfjället.
Parkera bilen vid Fjätervålens stora grusplansparkering. Du start din vandring genom att följa vinterleden norrut som efter någon kilometer viker av mot vänster i nordvästlig riktning. Tidigt på säsongen kan det vara ganska blött på partier av denna sträcka men det går att ta sig fram och det kommer vara värt det. När du närmar dig trädgränsen så ser du en skylt på ett träd till vänster om leden där det står gamla Idrevägen och den pekar mot Idre respektive Lillfjäten. Nu startar lite svårare navigering då stigen inte vandras så ofta så är den bitvis synbar men försvinner då och då. Tappar du bort stigen så är inte det ett stort problem då det bara är att fortsätta upp för slänten och hålla samma riktning till du kommer fram och korsar vinterleden som går upp till toppen av Fjätervålen.
På denna kartbild kan man se vad den gamla postleden går, den prickade linjen , mellan Lillfjäten, norr om Fjätervålen över Foskan för att fortsätta över fjället strax norr om Städjan. Den tur som beskrivs följer postleden till du vandrat över ån för att sedan vika av norrut på leden längs med ån upp mot Svenskfoskdalens fäbod
När du passerar vinterleden upp mot Fjätervålens topp blir postleden om möjligt ännu svårare att följa. Enklast är att navigera med en kompasskurs eller en kartapp med gps. Lyckas du följa den gamla stigen går den mestadels över torra fina marker ner till ån. Vid ån är det dags för ett fotbad men den är lätt att vada över. Vandra därefter utmed leden norrut som går längs med ån till du kommer till den gamla Fäbodvallen Svensfoskdalen. Här tar du stigen till vänster som leder dig upp genom skogen för att återigen komma upp på kalfjället. Stigen följer delvis en bäck och leder dig fram till Nipfjällets sommarparkering som under högsäsong brukar vara full med bilar.
Foskan rinner fint fram genom Dalgången
Turtips nr 3 Vedungsfjällen och Stor-Uckuvålen
Vedungsfjällen är ett område som delas mellan Dalarna och Härjedalen. men naturreservatet är begränsat till Dalarna och följer i öster gränsen mellan de två landskapen. På Lofsdalssidan kan man möta en del besökare som vandrar och cyklar då några cykelleder upp mot och över trädgränsen. På Dalasidan är det inte många som vandrar trots att området erbjuder en väldigt fin miljö. Anledning är nog att de leder som är markerade till största delen är är vinterleder och de stigar som finns är inte alltid så lätta att hitta.
Startplats: Storfjäten Avslutning plats: Storfjäten Vandringen längd: ca 12 km
Parkera bilen vid informationstavlan och parkeringsplatsen längst upp i Storfjäten. Från parkering startat flera leder som delar sig längre fram till olika mål. Inledningsvis vandrar du utmed en kombinerad sommar och vinterled upp genom skogen. Vid de sista stugorna viker vinterleden av åt höger om du fortsätter hundra meter till vid stugorna som ligger i överkant på myren så hittar du en stig som går parallelt med vinterleden men på torrare mark. Följ den stigen och efter ca 1,5 km korsar den vinterleden. Nu leder stigen ner mot bron som går över ån Ucklan. Stigen fortsätter på andra sidan bron upp genom skogen och lutningen tilltar något. Ovanför trädgränsen kommer du fram till en bäckravin där stigen fortsätter på andra sidan. Välj istället att följa bäckravinen uppströms så ser du snart toppen av fjället. Den fjällsida som vätter mot dig är brant och lutar bitvis 25-30 grader. Välj istället att hålla till höger och följa kanten upp mot toppen. Följ sedan den andra kanten ner och anslut till stigen som tar dig över bäckravinen. Du vandrar sedan stigen ner till bron som du passerade på vägen upp. Här har du två alternativ. Du kan ta samma väg tillbaka som du vandrade upp eller välja stigen som följer ån nedströms. Den stigen leder dig direkt ner till det stora huset som är vid parkeringen. På vägen passerar du även en bäck med en avlägset belägen liten stuga.
Visste du att Svenska Turistföreningen har en hel hög med fjällstugor utspridda längs med fjällkedjan från norra Dalarna upp till nordligaste delen av landet. Ett sk nödrum är alltid öppet i stugorna men i fredags öppnade de med bemanning av stugvärd och i flera fall bastu och butik. Du bokar din plats i förväg men kan också komma obokad men du får då räkna med att du kanske får sova på en madrass på golvet. Rogenstugan är en av de sydligare av dessa stugor och den är belägen vid den stora fjällsjön Rogen i södra Härjedalen. Just nu är min fru Elin stugvärd där fram tom 29 mars och jag hängde med henne dit för att öppna upp stugan. Det blev tre härliga dagar med hårt jobb, snöskottning, inventering, fixa vattenhål i metertjock is, dra fram nya gasflaskor men också stugmys, god mat och bastubad. Nu är jag åter hemma i Fjätervålen och frun är kvar ensam med gästerna. Mötte de första gästerna som var en barnfamilj när jag skidade hemåt i fredags.
Rogenstugan med gäststugan och butiken till höger, stugvärdstuga och nödrum till vänster samt bastubyggnaden ner mot den 20 km långa Rogensjön.Rogenstugan är belägen vid den 20 km långa sjön Rogens nordöstra strand. Du når enklast stugan från norr med utgångspunkt från parkeringen i närheten av Käringsjövallen. Färden till Rogenstugan går delvis över snöklädda isar under vintern. Lederna är tydligt markerade oavsett om du väljer den längre sträckan från söder eller den kortare på 10 km från norr.
Stugorna rum värms upp med kaminer och vedspisar
Välkommen in
Lavskrikan är tillsammans med en rad andra fåglar återkommande gäster runt stugorna
I den metertjocka isen borrade vi hål så att man nu kan skicka ner en hink och hämta vatten för matlagning, disk och annat. Hundspann ser man ofta dra iväg över sjönStugvärden Elin skottar fram trappen till gäststugan och butikenDet går också bra att köra skoter hela vägen till RogenstuganOm vädret är på gott humör får du njuta av en magisk solnedgång när solen sakta dyker ner bakom de norska fjällen i väster