Baka Gahkku

Gahkku eller glödkaka är ett Samiskt tunnbröd som förr bakades över öppen eld men går lika bra att grädda i en stekpanna på en vanlig spis. Det sägs att det finns lika många recept som samiska familjer så det jag redovisar nedan är en variant.

  • 50 g jäst eller 1 pkt torrjäst
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 dl sirap
  • 5 dl vatten
  • 2 dl rågsikt
  • 10 dl vetemjöl

Smält smör i en kastrull, häll i vatten och värm det till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll på den ljumna vatten och smörblandningen. Tillsätt salt och sirap. Blanda i rågsikten och därefter vetemjöl till degen är klibbfri. Låt jäsa 45-60 minuter. Dela degen i 15 bitar. Kavla ut samt nagga dem med gaffel eller använd kruskavel. Gräddas på medelvärme i gjutjärnspanna. Tycker själv de är allra godast ommde gräddas så att det uppstår några brunsvarta blåsor. Är grymt goda varma och nybakade men går också bra att frysa in.

På väg mot nya äventyr

Under hösten 2020 när jag delvis permitterad från mitt jobba som sportchef på STF Grövelsjön Fjällstation började tankarna om att start någon form av egen verksamhet slå rot. Jag har under många år tidigare drivit eget företag vid sidan av en fast anställning men aldrig släpp taget helt om en trygg och fast inkomst. Arbetet som sportchef åt STF i Grövelsjön håller jag för ett av fjällvärldens bästa och har varit ett svårt beslut att släppa taget om det. Längtan till äventyr, större frihet och möjlighet att prova egna affärsidéer var dock större och under de sista veckorna av vintersäsongen sa jag upp mig. Min uppsägningstid löper till och med den 12 juli och efter det börjar ett äventyr som egenföretagare i fjällguidesbranschen. Jag och STF har för resten av sommarsäsongen kommit överens om en bra lösning för bägge parter där jag hyrs in för att hantera alla arrangemang som guide och vid några tillfällen lite andra arbetsuppgifter fram till den 26 september när fjällstationen stänger för säsongen. Jag älskar att guida i Grövelsjön och att dessutom få fortsätta vara i den härliga miljön och stämningen, med personalen och gästerna, som finns inne och runt fjällstationen känns underbart. Den egna verksamheten kommer drivas som ett bolag men under ett par varumärken. Mer om det kommer succesivt under sommaren och efter att jag formellt avslutat min anställning och fritt kan kommunicera. Sköt om er och andra och önskar er alla en fortsatt härlig sommar.

Varför jag älskar turskidåkning och mina 3 bästa dagsturtips i norra Dalarna

Det snöar i Dalafjällen och sakta men säkert ökar det snötäcket i tjocklek. Trots att snötäcket ännu inte så tjockt har jag inte kunnat hålla tillbaka min iver att komma ut på turskidor. Jag älskar turskidåkning och min kärlek till denna aktivitet har många perspektiv och bottnar. Under vinterperioden står jag på skidor varje dag antingen som fjällguide med gäster, träning i längdspåret, svänger i pisten eller tar turer på turskidutrustning eller topptursutrustning. Det blir mycket dagsturer men också några turer med boende i tält eller fjällstugor.

Man brukar lite slentrianmässigt , även jag, säga att turskidåkning är vinterns motsvarighet till fjällvandring. Och det stämmer men för mig är det mycket mer än så. Vandring är att sätta den en foten framför den andra om och om igen, sakta men säkert förflytta sig framåt, uppåt och neråt. Under en vandring kan man i likhet med en skidtur uppleva naturen, vinden, lukterna och tempot är sådär lagom för att man ska kunna se sig omkring utan att vara orolig för att snubbla. Jag springer ju även en hel del under barkmarsperioden och vid löpning är farten högre vilket gör att blicken oftare måste ha koll på underlaget några meter framför men för mig innehåller löpningen också en form av lekfullhet genom valet av var foten placeras, hopp över en stock, upp på en sten och ner igen som jag inte känner vid vandring. Missförstå mig inte , jag älskar även vandring och sätter stort värde i även den upplevelse. Jag menar bara att upplevelsen är olika.

Turskidåkning innehåller däremot både vandringens fördelar men också löpningens lekfullhet när det blir dags att åka utför. Att lägga lite extra tid på att bli trygg i utförsåkning på turskidor tar det till en helt ny nivå, jag lovar. Att med relativt lätt utrustning kunna färdas vart du vill på fjället och dessutom njuta av utförslöporna ger den där sammansatta upplevelsen som gör att jag älskar turskidåkning. Färden som kan vara allt från lugn till högintensiv, naturupplevelsen och lekfullheten.

3 dagstursfavoriter på turskidor i Dalafjällen

Dalafjällen eller mer tydligt området norr och väster om Idre är sveriges bästa fjällområde för turskidåkning. Det finns ingen plats som har den stora mängden av låglänta fjäll som gör det möjligt för de flesta att med turskidor skida upp och över topparna. Längre norr ut eller väster om den norska gränsen blir det allt mer branta fjäll som i högre grad kräver topptursutrustning för att ge en säker och bra upplevelse. I dessa områden sker därför mycket av turskidåkningen i dalgångarna som naturligtvis är trevligt på sitt sätt. Här kommer tre av mina favoritturer men det finns naturligtvis massor av alternativ.

  • Storvätteshågna. Dalarnas högsta fjäll 1204 meter över havet
  • Städjan och Nipfjällets Naturreservat
  • Salsfjellet runt

Storvätteshågna
Starta vid STF Grövelsjön Fjällstation och följ vinterleden mot Storvätteshågna. Denna led går ända upp till toppen. Här kan du vid bra sikt se ända till Helags med sveriges sydligaste glaciär i Härjedalen. Utsikten är verkligen storslagen i alla vädersträck och du ser tydligt att bergen blir allt högre ju längre västerut din blick vandrar. Från toppen finns flera vägval ner men ett trevligt alternativ är den södra sidan där du följer vinterleden som leder dig till Oskarstugan där det kan vara skönt med en paus. Jag brukar sedan ta sikte på toppen av Blåkläppen och skida upp på den för att sedan ha en skön utförskörning ner till fjällstationen. Men det finns också alternativ där du kan följa vinterleder tillbaka mot dalgången och fjällstationen

Städjan och Nipfjällets naturreservat
Jag har ju den stora lyckan av att få bo granne och bara några hundra meter från gränsen till detta magnifika naturområde. Här finns flera alternativ till fina turer men en favorit är att skida till Ulandsstugan som är belägen vid Nipfjällets norra branter. Ulandstugan när du lättast med start från Fjätervålen alternativt från Nipfjällets parkering. Här snackar vi vildmarkskänsla med fjällmassiven runt dig, flerhundraåriga tallar med neongrön varglav på, lavskrikor, ripor , älgar och ofta renar som letar mat o skogslandskapet. Bästa upplevelsen tycker jag man får om man kan skida fritt utanför lederna och i stället skida där terrängen ser som mest spännande ut, följa ett djurspår, skogskanter, åsar, bäckar osv här kommer mycket av lekfullheten in när jag är ute på turskidor. Det handlar om så mycket mer än att bara förflytta sig.

Salsfjellet runt
Nu är vi i Grövelsjön igen som ligger precis vid den norska gränsen och i Norge ligger också Salsfjellet. Här skidar jag väldigt mycket genom mitt jobb på STF Grövelsjön Fjällstation. När jag skriver detta så är det pga av pandemin inte tillåtet att skida in i Norge men vi hoppas att det snart blir det igen. Turen startar från Sjöstugan vid den södra änden av Grövelsjön och du följer inledningsvis vinterleden mot Olåns vindskydd men viker snart av och skidar mot passet mellan Sjöhöjden och Salsfjellet. Vid passets högsta punkt skidar du sedan rakt väster ut upp på sadeln mellan Salsfjellstopparna. Här går sommarleden till den norska fjällstationen Svukuriset. Uppe i sadeln bildas det på vintern en bra lunchplats i bäckravinen med skydd från den ofta rådande nordvästliga vinden. Skråa sedan nedför fjället söderut och genom dalgången mellan Salsfjellet och Digerhogna. Efter att man rundat den södra sidan av Salsfejellet följer en skön sträck som lutar svagt utför om man bara håller sig till att skida längs med Olån. Väl framme vid renstängslet som går längs med riksgränsen är det bara att ta sikte mot sjöns södra ände och bron som tar dig över Grövlan. Sista delen är härlig utförsåkning i skog där ofta snön är mjuk och fin. Under delar av vintern finns det isövergångar som kan användas längre nedströms, vilket gör vägen kortare om man ska vidare upp till fjällstationen. Väljer du att avsluta vid Sjöstugan är det ett hett tips att avsluta med en frasig afterski våffla.

Ta hand om er och hoppas vi se på fjället

Vill du ha hjälp av en fjällguide för att hitta runt på fjället, utveckla din skidåkning eller få den där extra skidupplevelsen så är det bara att höra av dig.

// Lars

Turskidåkning och vad jag har med i ryggsäcken på en dagstur

Hemma hos mig i Fjätervålen singlar små snöflingor glest utspridda mot marken. Förra året vid denna tidpunkt hade jag redan åkt en massa skidor men denna vinter har startat lite trögare avseende snötillgången. Ett par turer på turskidor har det dock redan blivit. Dagsturer på skidor upp genom skogen och ut på fjället är något av det bästa jag vet.

Min fru Elin och vår hund Lukas på en dagstur i våra hemmafjäll

Turskidåkning är en mycket bra fysisk aktivitet där jag kan reglera ansträngningsnivån att motsvara den jag får vid löpning till en lugnare nivå motsvarande fjällvandring, man kan ha med god matsäck och det finns tid att njuta av naturens alla under. Fördelen med vinter och skidor är att jag nu kan ta mig fram över allt. Över myrar, genom skogen, över sjön och upp på fjället. Underlag som under barmarksperioden är besvärliga till omöjliga att springa eller vandra över glider jag nu på snökristallerna med lätthet över. Snö är verkligen en fantastisk form av vatten.

All den utrustning, kläder, mat och dryck jag har med mig är till för att bidra till en bra och säker upplevelse på turen. De val jag gör avseende vilken utrustning jag väljer och självklart min förmåga att hantera den är en del i den riskvärdering som görs generellt för alla turer men också inför varje tur och förutsättningarna och målet med just den turen.

Igår lade jag upp en film, om vilken utrustning jag har med och varför den är med, på min youtubekanal och här nedan kan du ta del av en lista med just det. Kommentera gärna om det är något du saknar i min lista, har frågor eller kanske tips på kommande områden du vill att jag skriver om eller gör en film om.

Ta hand om dig och hoppas vi ses på fjället // Lars

UtrustningKommentar
KartaKartan brukar jag ha i benfickan eller jackfickan
KompassKompassen har jag lättillgänglig i en ficka på höftbältet
Telefon + powerbank
Satellit kommunikationsenhetFör att kunna kommunicera utan mobiltäckning
Fodrad jackaDun eller syntet jacka att ta på vid raster eller andra stopp. Stor nog att dra över dina andra kläder
Extra vantar och handskaJag har minst 2 ofta 3 extra vantar och handskar med
Buff + Balaklava mössa
SkidglasögonFör skydd mot vind, snödrev
SolglasögonAtt bli snöblindhet vid solljus är farligt så skydda dina ögon
Solskyddsmedel
Förstahjälpen kitJag har skavsårsplåster, sporttejp, plåster, blodstopp, strips, värktabletter, elastisk binda samt lite saker för att kunna hantera skelletskador.
Extra underställströjaKunna förstärka eller byta om jag tex blir svettig
Fodrade byxorHar vanligen ett par fodrade shorts men tar ibland vid låga temperaturer med ett par långa fodrade byxor
Vindsäck
Spade
Liggunderlag
Matsäckoftast ca 2 liter vätska i termos och flaska + snickers, bars, nötter, några gels och smörgåsar. Ofta finns även en bit torkat renkött med
ReparationskitI denna påse har jag en kniv, multitool, remmar, silvertejp, skidvalla samt valla för stighudar
Stighudar
ToapapperPackat i en påse med en tändare och handsprit
Tranciver Tranciver för att sända och söka i samband med laviner. Oftast skidar turskidåkare dock inte i lavinterräng. Lär dig mer om detta och gör dina egna medvetna val
SnösondAnsvänds för att sonda efter personer i lavin men kan också användas för att mäta snödjupet vilket kan vara bra om du skall gräva ett skydd
PannlampaDagarna är korta på vintern och jag kan bli försenad eller kanske tvingas övernatta i vindsäcken eller någon raststuga
Denna utrustning packar jag i min 40 liters ryggsäck med liggunderlaget fäst utanpå
Translate »