FJÄLLSÄKER

”Utveckla dina kunskaper och gör din fjällvandring till en säker och bra upplevelse”

Information

Denna kurs erbjuds både på datum nedan öppen för alla men det finns också möjlighet att boka din egen kurs på valfritt datum och valfri plats.

Kursen fjällsäker erbjuds för privatbokningar

Område: Idre, Grövelsjön, Fjätervålen
Startplats: Enligt överenskommelse
Datum: sommar och höst

Priser privatbokning
1-4 personer 3 600 kr
5 personer 4 000 kr
6 personer 4 400 kr
7 personer 4 800 kr
8 personer 5 200 kr

Antal deltagare: Max 8 st

Priset inkluderar

 • Heldag kurs
 • Certifierad Lokal fjällguide
 • Lån av karta och kompass
 • Lån av vindsäck

Möjliga tillval

 • Matsäckspaket 200 kr/st
 • Dagstursryggsäck 80 kr/st

Välkommen till en intensiv, rolig och utvecklande dag på fjället. Denna kurs är för dig som vill skaffa kunskaper för egna dagstursvandringar i fjjällmilj. Kunskaper som planering, riskbedömning, navigering med karta, kompass och smarta funktioner i telefonen, vad gör du om något allvarligt händer och hur kan du förebygga de vanligaste problemen. Vi går också igenom utrustning och du får bland annat en bra checklista för såväl planering som packning. Självklart får du även en massa tips på trevliga turer i norra Dalafjällen.

Mer om kursen

På denna kurs får du under ledning av den erfarna fjällguiden Lars Svanerud möjlighet att utveckla kunskaper som lägger en stabil grund för turer på egen hand i skandinavisk fjällmiljö. Även om kursen riktar in sig på dagsturer och fjällmiljö så är det du lär dig användbart i friluftsliv i många miljöer och lägger en bra grund för flerdagarsturer.

På denna kurs får du lära dig

 • Planera turer som följer tydliga ledstråk i naturen där delar av turen kräver navigering med kompass. Planeringen omfattar såväl tidsaspekter, platser för rast, navigering, svårighetsgrad mm
 • Under planeringen identifiera risker och bedöma dessa med syfte att förebygga problem
 • Utrustning för dagsturer i fjällmiljö
 • Mat och dricka på fjällturer
 • Navigation med karta, kompass och smarta funktioner i din telefon under turen. Detta är ett stort område för denna kurs och vi övar mycket under dagen så att det verkligen sitter.
 • Hur du vandrar med minimal påverkan på naturen och det växt och djurliv som finns i området
 • Beroende på plats och säsong så delar guiden med sig av kunskap om växt och djurlivet som vi stöter på under dagen
 • Förebygga och hantera de vanligaste skadorna
 • Vad du kan göra om något allvarligt händer
 • Du får tips på bra dagsturer att göra på egen hand i det aktuella området

Små grupper

Vi har valt att vandra i relativt små grupper om max 8 deltagare på samtliga av våra turer och kurser under sommaren . Syftet med detta är bland annat för underlätta god gemenskap, sammanhållning men också för att minimera vår påverkan i området. Små grupper gör dock att prisnivån kan vara något högre i jämförelse med andra men med en mindre grupp ökar möjligheten till en bra upplevelse.

Hur mycket väger ryggsäcken?

Under en dagstur kan man hålla ner vikten du bär till 4-6 kg då du endast behöver ha regnkläder, förstärkningskläder, matsäcken och en vattenflaska. Det är självklart kul att ha med en kamera eller en kikare men inget krav. Guiden lånar gärna ut sin kikare. Guiden har också med ett första hjälpen kit, lite reparationsgrejer samt GPS och kommunikationsutrustning som kan användas oberoende av mobiltäckning.

Är det mycket mygg?

Under sommarperioden finns det alltid mygg och knott. Mängden beror på faktorer såsom regn, värme och vind. Vi gör alltid vårt bästa för att välja lägerplatser där vi har möjlighet till en lätt bris som hjälper till att hålla myggorna borta. Ta med mygghatt och myggmedel.

Program

Efter att vi fått din förfrågan bekräftar vi möjligheten för önskad dag och utformar utifrån era önskemål i dialog mer er programmet för dagen. avseende mötesplats och tider. Normalt träffas vi 09.30 och avslutar cirka 16.30.

Translate »
%d bloggare gillar detta: