FJÄLLVANDRING FORTSÄTTNINGSKURS

Information
Plats: Grövelsjöfjällen
Datum: 15-19/7 2022
Pris: 7 800 kr
Antal deltagare: Max 8 st

Priset inkluderar

  • Certifiera lokal fjällguide som pratar svenska och engelska
  • Helpension
  • Boende i tält 5 dagar, 4 nätter.
  • Läger och säkerhetsutrustning

Välkommen på kursen där du utvecklar kunskaper för långtursvandring med tält. Lars Svanerud som leder denna kurs har lång erfarenhet av vandring i Skandinaviens fjällområden han är certifierad fjälledare och har under många år arbetat som fjällguide. Under kursen kommer du oavsett din nuvarande kunskapsnivå utveckla dina kunskaper och bygga upp en trygghet som gör dig redo för flerdagarsturer i Skandinaviska fjällmiljöer.

Mitt i Skandinavien finns ett över 2000 kvadratkilometer stort område av skyddad natur som består av 3 nationalparker, 4 naturreservat och 2 lanskapsvernsområden. Området sträcker sig från nordvästra Dalarna in i Norge och vidare upp i de södra delarna av Härjedalen. Området kallas Gränslandet och här finns sällsynta djur som tex Myskoxar men också ren, björn, räv, järv, ripor, lavskrikor och andra djur som trivs i den variationsrika naturen med fjällvidder, uråldriga träd, mängder av vattendrag och märklig blockterräng. I den södra änden av Gränslandet ligger Grövelsjön som är start och slutdestination för denna kurs. Områdets karaktär ger en extra dimension på denna kurs då du utöver att utveckla dina kunskaper också får uppleva en unik fjällnatur.

Mer om kursen

Denna kurs är för dig som vill utveckla dina kunskaper för att på egen hand kunna göra flerdagarsturer i skandinaviska fjällmiljöer.

Under kursen bor vi i tält men vi kommer också besöka en av Svenska Turistföreningens fjällstugor med syfte att du även ska få en inblick i hur det är att bo i en sådan. Navigering med karta, kompass och elektroniska hjälpmedel, turplanering, vägval, vadning över strömmande vatten, välja tältplats, laga mat och mycket annat är sådant som kursen omfattar.

Då dialog, reflektion och övning är en viktig del av kursen så kommer vi nöja oss med att vandra mellan 10 – 15 kilometer per dag. Vi kommer medvetet vandra i olika typer av terräng för att du både skall öka din komfortzon samt öva i att navigera i såväl öppen fjällterräng som fjällskog. Andra områden som är viktiga för att bli en komplett fjällvandrare är kunskap om utrustning samt hur vi som människor kan vandra med hänsyn till allt annat liv som också har sin plats och trivs i fjällen.  Då vi vandrar i ett område med unik natur så kommer vi självklart ta del av det vi ser och lära oss om områdets djur och växter.

DATUM OCH PRISER

DatumPlatsPrisGuide
15–19/7 2022Grövelsjön7 800 SEKLars Svanerud
Antal dagar5
GruppstorlekAntal deltagare max 8
Antal fjällguider1
SvårighetsgradVi vandrar mellan 10-15 km per dag i varierad fjällterräng. Terrängen är kuperad och vi vandrar både på stigar och i stiglös terräng Temperaturen kan variera mellan någon minusgrad till +25 grader C.  
För vem?För dig som vill utveckla dina fjällvandringskunskaper tillsammans med andra och har fysisk förmåga att vandra med din egen packning på ryggen under flera dagar i sträck.  
Hur kan du förbereda dig?Om du vill öka dina möjligheter till en bra upplevelse så är det bra att kontinuerligt hålla igång kroppen med fysiska aktiviteter som både belastar muskulaturen samt några gånger i veckan höjer pulsnivån. Vandra med ryggsäck i varierad terräng och då söka sig till både uppförsbackar och utförsbackar är en bra träning.  
Ingår i priset– Personlig rådgivning avseende förberedelser och utrustning
– Certifierad lokal fjällguide
– 5 kursdagar och 4 nätter i tält
-Samtliga måltider från frukost, lunch, middag från lunch dag 1 till och med lunch dag 5
– Kursintyg

Utrustning som ingår att låna . Det går självklart bra använda din egen om du vill det och att den uppfyller krav för sommarfjäll.
– Karta och kompass
– Gaskök, inkl. kastruller och bränsle (vi fördelar ett antal olika gaskökstyper i gruppen)
– Tält 1-3 personers tält (du väljer själv om du vill sova i eget tält eller dela)      
Ingår ej i priset– Resa till och från Grövelsjön
– Boende före och efter kurs
– Mat och snacks utöver frukost, lunch och middag, se ovan
-Utrustning som ej angivits ovan, se utrustningslista

Utrustning du saknar kan bland annat hyras på STF Grövelsjön Fjällstation.  
Kontaktuppgifter GuideLars Svanerud Telefon: 072 528 43 79 Epost: lars.svanerud@gmail.com  
IntresseanmälanEpost: larssvanerud@gmail.com Telefon: 072 528 43 79

KURSEN DAG FÖR DAG

Dag 1
09.00 Vi ses utanför STF Grövelsjön Fjällstation. Presentation, fördelning av mat, lånad utrustning samt tid att ordna med packning innan vi vandrar iväg.  
Ca 10.00 Vi startar vår vandring upp genom fjällskogen och når snart ovanför trädgränsen. Under dagen går vi igenom grunderna för navigering med karta och kompass och utvecklar snabbt vår kunskap med övningar. Första dagen siktar vi på att slå läger i god tid för att ha tid till att sätta kunskaperna för val av tältplats, hur man bäst sätter upp tältet, matlagning och annat som vi har nytta av resten av dagarna. Under kvällarna finns också möjlighet till repetition av sådant vi övat under dagen.

Dag 2-4
Vi startar dagen vid 7 med frukost och genomgång av dagens turplanering. Under dagarna kommer du märka att du blir allt effektivare på att packa ihop tält och annat i din ryggsäck.  
Vi har mycket som ska hinnas med såsom att besöka en fjällstuga, öva vadning över strömmande vatten och succesivt öka svårigheten i navigering. Under dagarna tar vi också upp sjukvård i vildmark och hur vi larmar om vi hamnar i ett nödläge.
Dag 5
Sista dagen på kursen vandra vi åter mot Grövelsjön där vi avslutar kursen senast klockan 17.00. Du kommer nu ha en ökad känsla av trygghet och garanterat ha utvecklat dina kunskaper för turer på egen hand i hela den Skandinaviska fjällkedjan. Under sista dagen summerar vi det vi övat och det finns tillfälle att vi övar mer på något som fortfarande känns osäkert. Vår erfarenhet är att en kurs på 4-5 dagar med minst 3 tältnätter ger bra erfarenheter och möjlighet att hinna utvecklas.
   
BRA ATT VETA
Till Grövelsjön kan du resa med buss direkt från Stockholm med Masexperssen eller från Mora med Dalatrafik. Bil går självklart också bra.
 
Utrustningslista
Detta är en sammanfattande utrustningslista för arrangemanget Fjällvandring fortsättningskurs. Listan är ett grundutbud och det är självklart valfritt att ta med andra saker. Tänk dock på att hålla packningen så lätt det går. Vid behov av mer utförlig och generell packlista för fjällvandring se här
 
KLÄDER Generella råd
Använder lager på lager principen samt ull och syntetkläder. Sommar och höst i fjällen kan innebära stora skillnader i temperatur från några minusgrader till +25 grader och nederbörd i form av såväl regn som snö. Kläderna du har med skall kunna hålla dig lagom varm och torr.

Underkläder
Sockor
Underställ , tröja, byxa
Vandringsbyxor
T shirt
Tröja
Handskar
Mössa
Fodrad jacka
Skal/regnbyxa
Skal/regnjacka med huva
Vandringskängor
Sandaler eller andra lätta skor som kan användas i läger samt vid vadning över vattendrag
Solglasögon

BÄRA OCH VANDRA
Ryggsäck 60-70 liter. Beroende av din egen utrustning kan behovet av storlek på ryggsäcken variera.
Vandringsstav / stavar som stöd vid vadning över vattendrag samt bra i övrigt som stöd eller hjälp.

NAVIGERING
Karta (ingår att låna) Kompass (ingår att låna)
SOVA / BO
Tält (ingår att låna)
Liggunderlag (ingår att låna)
Sovsäck

MATLAGNING
Gaskök inkl gas och tändare (ingår att låna)
Diskborste, disksvamp (ingår att låna)
Mugg/kåsa
Tallrik/Matkåsa
Vattenflaska ca 1 liter

MAT
Frukost (ingår)
Lunch (ingår)
Middag (ingår)
Snacks  

HYGIEN
Tvål
Handsprit
Tandborste, tandkräm
Toalettpapper
Liten handduk. Fördel om den torkar snabbt

ÖVRIGT
Telefon, laddsladd, powerbank
Myggmedel
Solskyddsmedel
Anteckningsbok + penna
Egna mediciner              
 
Translate »
%d bloggare gillar detta: