FJÄLLVANDRING I GRÄNSLANDET 4 DAGAR

”4 fjälldagar med vandring, naturupplevelse och gemanskap”

Information

Område: Grövelsjöfjällen och norska Femundsmarka
Startplats: STF Grövelsjön Fjällstation
Datum: 2-5/8 2022
Pris: 6 500 kr
Antal deltagare: Max 8 st

Priset inkluderar

  • Certifieras lokal fjällguide
  • Måltider frukost, lunch, middag, snacks
  • Kök, gas samt säkerhetsutrustning
  • 4 vandringsdagar, 3 tältnätter

Välkommen med på äventyr där vi vandrar i både Sverige och Norge. Vi bor i tält, dricker vatten från bäckarna och lagar vår mat på gaskök. Med upptäckarlust som drivkraft utforskar vi tillsammans fjällnaturen bortanför markerade leder, njuter av fjällvinden, varandras sällskap och den avkopplande känslan som ganska snart infinner sig när man har allt man behöver i en ryggsäck.

Mitt i Skandinavien finns ett över 2000 kvadratkilometer stort område av skyddad natur som består av 3 nationalparker, 4 naturreservat och 2 lanskapsvernsområden. Området sträcker sig från nordvästra Dalarna in i Norge och vidare upp i de södra delarna av Härjedalen. Området kallas Gränslandet och här finns sällsynta djur som tex Myskoxar men också ren, björn, räv, järv, ripor, lavskrikor och andra djur som trivs i den variationsrika naturen med fjällvidder, uråldriga träd, mängder av vattendrag och märklig blockterräng. I den södra änden av Gränslandet ligger Grövelsjön som är start och slutdestination för denna tur.

Mer om turen

Denna tur är för dig som tillsammans med andra i en mindre grupp vill uppleva fjällnaturen bortanför markerade leder i Gränslandets unika fjällnatur. 2022 går turen från STF Grövelsjön Fjällstation över Långfjället, in i Femundsmarka nationalpark och åter till Grövelsjön. 4 dagar vandring och 3 nätter i tält. Vi har medvetet valt att hålla dagsettappernas längd till relativt korta , 10-15 km, för att ge utrymme till lägerliv, göra avstickare från lägret, ha tid att njuta om fjällsolen är på vår sida, minimera risk för skador helt enkelt sådant som kommer påverka den upplevda kvalitén av din fjälldagar allra mest.

Upplevelsen

  • Vandring i Gränslandets variationsrika fjällnatur
  • Goda möjligheter att se renar och andra djur
  • Härlig gemenskap med andra deltagare och guider
  • Gott om tid att njuta vid lägerplatsen

Små grupper

Vi har valt att vandra i relativt små grupper om max 8 deltagare på samtliga av våra fler dagars sommar turer. Syftet med detta är bland annat för underlätta god gemenskap, sammanhållning men också för att minimera vår påverkan i området.

Reser du ensam?

Flera av våra gäster reser ensamma och känner ingen i gruppen innan vi ses vid startplatsen. Att delta ett arrangemang över flera dagar leder ofta till nya vänner och vi lägger stor vikt vid att skapa god gemenskap och trivsel i gruppen.

Boende och mat

Under turen bor vi i tält. Möjlighet finns att dela tält 2-3 personer med din partner, vän eller någon av deltagarna men vi har också ett antal 1 personers tält. Att dela tält innebär också att du delar vikten vilket är en stor fördel. Vill du använda ditt eget tält går det självklart bra men vi behöver då säkerhetsställa att tältet lever upp till kraven för den aktuella turen. Maten lagar vi på gaskök och menyn består av Musli/Gröt , kaffe, te till frukost, frystorkat till lunch och under middagen tar vi ut svängarna lite mer och tillagar maten tillsammans. Vi tillhandahåller också en del snacks såsom nötter, choklad, godis, kakor. Vi vår startplats STF Grövelsjön Fjällstation finns möjlighet att handla/hyra såväl friluftsutrustning som extra snacks. I samband med bokning behöver vi veta behov av specialkost samt eventuella allergier. All mat portionspackas och du bär din del.

Hur mycket väger ryggsäcken?

Vid start kan du räkna med att din packning kommer väga 14-20 kg beroende på vilka val du gör avseende personlig utrustning och eget eller delat tält. Maten väger ca 800 gram per person och dag totalt kan du grovt räkna med att mat samt plus lägerutrustning kommer väga ca 8–10 kg per person, ryggsäcken på 60-80 liter väger ofta mellan 2-3 kg. Sikta på att hålla din personliga utrustning på max 5 kg. Ta dig tid att planera din packning och fråga oss gärna.

Är det mycket mygg?

Under sommarperioden finns det alltid mygg och knott. Mängden beror på faktorer såsom regn, värme och vind. Vi gör alltid vårt bästa för att välja lägerplatser där vi har möjlighet till en lätt bris som vid behov hjälper till att hålla myggorna borta. Ta med mygghatt och myggmedel om du är känslig.

DATUM OCH PRISER

DatumPlatsPrisGuide
2-5/8 2022Gränslandet/Grövelsjön6 500 SEKLars Svanerud
    
Antal dagar4
GruppstorlekAntal deltagare 3-8
Antal fjällguider1
SvårighetsgradVi vandrar mellan 10-15 km per dag i varierad fjällterräng. Terrängen är kuperad och vi vandrar både på stigar och i stiglös terräng Temperaturen kan variera mellan någon minusgrad till +25 grader C.  
För vem?För dig som, tillsammans med andra, vill uppleva fjällvandring bortanför markerade leder och har fysisk förmåga att vandra med din egen packning på ryggen under flera dagar i sträck.  
Hur kan du förbereda dig?Om du vill öka dina möjligheter till en bra upplevelse så är det bra att kontinuerligt hålla igång kroppen med fysiska aktiviteter som både belastar muskulaturen samt några gånger i veckan höjer pulsnivån. Vandra med ryggsäck i varierad terräng och då söka sig till både uppförsbackar och utförsbackar är en bra träning.  Öka ryggsäckens tyngd gradvis. Under turen kommer ryggsäcken med all packning väga mellan 15-20 kg
Ingår i priset– Personlig rådgivning avseende förberedelser och utrustning
– Certifierad lokal fjällguide
– 4 vandringsdagar och 3 nätter i tält
-Samtliga måltider från frukost, lunch, middag från lunch dag 1 till och med lunch dag 4


Utrustning som ingår att låna . Det går självklart bra använda din egen om du vill det och att den uppfyller krav för sommarfjäll.
– Gaskök, inkl. kastruller och bränsle (vi fördelar ett antal olika gaskökstyper i gruppen)
– Vindsäck    
Ingår ej i priset– Resa till och från Grövelsjön
– Boende före och efter kurs
– Mat och snacks utöver frukost, lunch och middag, se ovan
-Utrustning som ej angivits ovan, se utrustningslista

Utrustning du saknar kan bland annat hyras på STF Grövelsjön Fjällstation.  
Kontaktuppgifter GuideLars Svanerud Telefon: 072 528 43 79 Epost: lars.svanerud@gmail.com  
IntresseanmälanEpost: larssvanerud@gmail.com Telefon: 072 528 43 79

TUREN DAG FÖR DAG

Dag 1
09.00 Vi ses utanför STF Grövelsjön Fjällstation. Presentation, fördelning av mat, lånad utrustning samt tid att ordna med packning innan vi vandrar iväg.  
Ca 10.00 Vi startar vår vandring upp genom fjällskogen, över porlande bäckar vi når snart ovanför trädgränsen. Vi vandrar norrut i Långfjällets naturreservat och söker en tältplats med tillgång till rinnande vatten och utsikt. Vi äter vår lunch under dagen och vid tältplatsen lagar vi tillsammans middag efter att tälten är uppe.

Dag 2-4
Vi siktar på att starta vandringen vid 9 tiden varje dag och redan dag 2 vandrar vi över gränsen till Norge och in i Femundens nationalpark i den magiskt fina Grötådalen. I Grötådalen hittar vi också vår andra tältplats. Från Grötådalen vandrar vi sedan söderut över Storsvukus sluttning och kanske tar vi en tur upp till toppen om väderleken är på vår sida. Under dag 4 vandrar vi åter över gränsen och är tillbaka i Sverige och når senare på eftermiddagen till STF Grövelsjön Fjällstation.
   
BRA ATT VETA
Till Grövelsjön kan du resa med buss direkt från Stockholm med Masexperssen eller från Mora med Dalatrafik. Bil går självklart också bra.
 
Utrustningslista
Detta är en sammanfattande utrustningslista för arrangemanget Fjällvandring i Gränslandet. Listan är ett grundutbud och det är självklart valfritt att ta med andra saker. Tänk dock på att hålla packningen så lätt det går. Vid behov av mer utförlig och generell packlista för fjällvandring se här
 
KLÄDER Generella råd
Använder lager på lager principen samt ull och syntetkläder. Sommar och höst i fjällen kan innebära stora skillnader i temperatur från några minusgrader till +25 grader och nederbörd i form av såväl regn som snö. Kläderna du har med skall kunna hålla dig lagom varm och torr.

Underkläder
Sockor
Underställ , tröja, byxa
Vandringsbyxor
T shirt
Tröja
Handskar
Mössa
Fodrad jacka
Skal/regnbyxa
Skal/regnjacka med huva
Vandringskängor
Sandaler eller andra lätta skor som kan användas i läger samt vid vadning över vattendrag
Solglasögon

BÄRA OCH VANDRA
Ryggsäck 60-70 liter. Beroende av din egen utrustning kan behovet av storlek på ryggsäcken variera.
Vandringsstav / stavar som stöd vid vadning över vattendrag samt bra i övrigt som stöd eller hjälp.

NAVIGERING
Guiden ansvara för navigering men kan vara kul att ha med egen karta. Guiden lär gärna ut kunskap om navigering med karta och kompass om det efterfrågas.
SOVA / BO
Tält ( fjälltält)
Liggunderlag
Sovsäck

MATLAGNING
Gaskök inkl gas och tändare (ingår att låna)
Diskborste, disksvamp (ingår att låna)
Mugg/kåsa
Tallrik/Matkåsa
Vattenflaska ca 1 liter

MAT
Frukost (ingår)
Lunch (ingår)
Middag (ingår)
Snacks  

HYGIEN
Tvål
Handsprit
Tandborste, tandkräm
Toalettpapper
Liten handduk. Fördel om den torkar snabbt

ÖVRIGT
Telefon, laddsladd, powerbank
Myggmedel
Solskyddsmedel
Egna mediciner              
 
Translate »
%d bloggare gillar detta: