VANDRINGSEXPEDITION GRÄNSLANDET PÅ TVÄRS

Välkommen till en utmanande men fantastisk vandring i svensk – norska Gränslandets variationsrika fjällnatur. Under 7 dagar vandrar vi på och utanför stigar, över bäckar, uppför berg med syfte att maximera känslan av att vara i en storslagen och vild fjällnatur. Vi bor i tält, dricker fjällvatten och njuter av maten vi bär med oss. Det mesta av såväl utrustning som mat är inkluderat i priset.

Mitt i Skandinavien finns ett över 2000 kvadratkilometer stort område av skyddad natur som består av 3 nationalparker, 4 naturreservat och 2 lanskapsvernsområden. Området sträcker sig från nordvästra Dalarna in i Norge och vidare upp i de södra delarna av Härjedalen. Området kallas Gränslandet och här finns sällsynta djur som tex Myskoxar men också ren, björn, räv, järv, ripor, lavskrikor och andra djur som trivs i den variationsrika naturen med fjällvidder, uråldriga träd, mängder av vattendrag och märklig blockterräng. Denna tur går tvärs över detta fantastiska vildmarksområde från Fjätervålen i öster till norska Elgå vid Femundens strand i väster. För att få en så enkel logistik som möjligt har vi valt att ha mötesplats i Grövelsjön vid STF Grövelsjön Fjällstation. Hit är det enkelt att resa med såväl buss som egen bil, du kan du hyra den utrustning du saknar samt har möjlighet att boka eget boende före och efter turen om du så önskar. Vi bor den första natten i tält vid fjällstationen och transporteras sedan på morgonen till vår start i Fjätervålen. Vid avslut i Elgå transporteras vi med bil åter till Grövelsjön där turen avslutas. Se dag för dag program längre den på denna sida.

MER OM TUREN

Denna vandringstur är för dig som vill uppleva storslagen fjällmiljö och vill utmana dig med att vara ute i 7 dagar med cirka 120 km vandring

DATUM OCH PRISER

DatumPlatsPrisGuide
23-29/ 7 2022Norra Dalafjällen / Gränslandet14 500 SEKLars Svanerud
    
Antal dagar5
GruppstorlekAntal deltagare 1-8
Antal fjällguider1
SvårighetsgradVi vandrar mellan 14-22 km per dag i varierad fjällterräng. Terrängen är kuperad och vi vandrar både på stigar och i stiglös terräng. Totala sträckan är ca 120 km. Temperaturen kan variera mellan någon minusgrad till +25 grader C.  
För vem?För dig som vill uppleva Gränslandets unika och variationsrika fjällnatur med goda möjligheter att se några av de djur som lever här.  
Hur kan du förbereda dig?Om du vill öka dina möjligheter till en bra upplevelse så är det bra att kontinuerligt hålla igång kroppen med fysiska aktiviteter som både belastar muskulaturen samt några gånger i veckan höjer pulsnivån. Vandra med ryggsäck i varierad terräng och då söka sig till både uppförsbackar och utförsbackar är en bra träning.  
Ingår i priset– Personlig rådgivning avseende förberedelser och utrustning
– Certifierad lokal fjällguide
– 7 vandringsdagar och 7 nätter i tält
-Samtliga måltider från frukost, lunch, middag från middag dag 1 till och med lunch dag 7

Utrustning som ingår att låna . Det går självklart bra använda din egen om du vill det och att den uppfyller krav för sommarfjäll.
– Gaskök, inkl. kastruller och bränsle (vi fördelar ett antal gaskök i gruppen)
– Tält 1-3 personers tält (du väljer själv om du vill sova i eget tält eller dela)      
Ingår ej i priset– Resa till och från start och slutpunkt
– Boende före och efter turen
– Mat och snacks utöver frukost, lunch och middag, se ovan
-Utrustning som ej angivits ovan, se utrustningslista
Kontaktuppgifter GuideLars Svanerud Telefon: 072 528 43 79 Epost: lars.svanerud@gmail.com  
IntresseanmälanEpost: larssvanerud@gmail.com Telefon: 072 528 43 79

KURSEN DAG FÖR DAG

Dag 1
Klockan 15.00 träffas vi vid STF Grövelsjön Fjällstation. Presentation av guider och deltagare, genomgång av turen samt fördelning av utrustning och mat som ingår. Vi etablerar ett tältläger nära fjällstationen och har möjlighet att utnyttja fjällstationens faciliteter. Detta är en bra start för att lära sig sätta upp tältet, hantera köket och i övrigt komma in i rutinerna innan vi ger oss ut på fjället.
Dag 2
Vi lagar och äter vår frukost, packar ner vår utrustning och reser sedan i 75 minuter med transport till vår startplats i Fjätervålen där vi startar vår vandring. Första vandringsdagen startar i Städjan och Nipfjällets naturreservat som erbjuder en varierad miljö med gammal tallskog och 1000 meters toppar. Vi vandrar förbi kända toppar som Städjan och Nipfjället och tältar i den noer
Dag 5
   
 
Utrustningslista
Detta är en sammanfattande utrustningslista för Fjällvandring sommartid. Listan är ett grundutbud och det är självklart valfritt att ta med andra saker. Tänk dock på att hålla packningen så lätt det går.
 
KLÄDER Generella råd
Använder lager på lager principen samt ull och syntetkläder. Sommar och höst i fjällen kan innebära stora skillnader i temperatur från några minusgrader till +25 grader och nederbörd i form av såväl regn som snö. Kläderna du har med skall kunna hålla dig lagom varm och torr.

Underkläder
Sockor
Underställ , tröja, byxa
Vandringsbyxor
T shirt
Tröja
Handskar
Mössa
Fodrad jacka
Skal/regnbyxa
Skal/regnjacka med huva
Vandringskängor
Sandaler eller andra lätta skor som kan användas i läger samt vid vadning över vattendrag
Solglasögon

BÄRA OCH VANDRA
Ryggsäck 60-70 liter. Beroende av din egen utrustning kan behovet av storlek på ryggsäcken variera.
Vandringsstav / stavar som stöd vid vadning över vattendrag samt bra i övrigt som stöd eller hjälp.

NAVIGERING
Karta , kompass ( guiden har nödvändig utrustning för navigering men kan vara kul att hänga med på egen karta och om du vill passa på att lära dig)
SOVA / BO
Tält (ingår att låna)
Liggunderlag (ingår att låna)
Sovsäck (finns möjlighet att hyra)

MATLAGNING
Gaskök inkl gas och tändare (ingår att låna)
Diskborste, disksvamp (ingår att låna)
Mugg/kåsa (ingår att låna)
Tallrik/Matkåsa (ingår att låna)
Vattenflaska ca 1 liter
Bestick ( ingår att låna)

MAT
Frukost (ingår)
Lunch (ingår)
Middag (ingår)
Snacks   , ta med dina egna favoriter

HYGIEN
Tvål
Handsprit
Tandborste, tandkräm
Toalettpapper
Liten handduk. Fördel om den torkar snabbt

ÖVRIGT
Telefon, laddsladd, powerbank
Myggmedel
Solskyddsmedel
Egna mediciner  
Första hjälpen (guiden har med för gruppen men kan vara bra att tex ha några skavsårsplåster, sporttejp)           
 
Translate »
%d bloggare gillar detta: