HIKING EXPEDITION – GRÖVELSJÖN CIRCLE

“5 sköna fjälldagar med vandring, boende i tält naturupplevelse och gemanskap”

Information

Område: Grövelsjöfjällens svenska norska område
Startplats: STF Grövelsjön Fjällstation
Datum: 1-5/7 2023
Pris: 5 400 kr
Antal deltagare: Max 8 st

Priset inkluderar

  • Certifierad lokal fjällguide
  • 5 vandringsdagar, 4 tältnätter

Välkommen med på äventyr där vi vandrar i både Sverige och Norge. Vi bor i tält, dricker vatten från bäckarna och lagar vår mat på gaskök. Med upptäckarlust som drivkraft utforskar vi tillsammans fjällnaturen bortanför markerade leder, njuter av fjällvinden, varandras sällskap och den avkopplande känslan som ganska snart infinner sig när man har allt man behöver i en ryggsäck. Fjällguiden Lars Svanerud som bor och arbetar i området sedan flera år tillbaka tar er med till platser som få vet om.

Mitt i Skandinavien finns ett över 2000 kvadratkilometer stort område av skyddad natur som består av 3 nationalparker, 4 naturreservat och 2 lanskapsvernsområden. Området sträcker sig från nordvästra Dalarna in i Norge och vidare upp i de södra delarna av Härjedalen. Området kallas Gränslandet och här finns sällsynta djur som tex Myskoxar men också ren, björn, räv, järv, ripor, lavskrikor och andra djur som trivs i den variationsrika naturen med fjällvidder, uråldriga träd, mängder av vattendrag och märklig blockterräng. I den södra änden av Gränslandet ligger Grövelsjön som är start och slutdestination för denna tur.

Mer om turen

Denna tur är för dig som tillsammans med andra i en mindre grupp vill uppleva fjällnaturen bortanför markerade leder i Grövelsjöfjällens svensk-norska unika fjällnatur. 2023 går turen från STF Grövelsjön Fjällstation över Långfjället, in i Femundsmarka nationalpark och åter till Grövelsjön. 5 dagar vandring och 4 nätter i tält. Vi har medvetet valt att hålla dagsettappernas längd till i snitt 15 km. Någon dag lite längre och en annan lite kortare. Fjällnaturen i början av juli är ofta sprakande med fjällblommor, porlande bäckar och ett rikt fågelliv. Vi vandrar i både dalgångar och över toppar för att få ut det bästa av vad området har att erbjuda.

Upplevelsen

  • Vandring i Grövelsjöfjällens variationsrika fjällnatur i både Sverige och Norge
  • Goda möjligheter att se renar och andra djur
  • Härlig gemenskap med andra deltagare och guider
  • Under turen har du möjlighet att utveckla din kunskap för turer på egen hand. Navigering, planering, säkerhet, tältuppsättning, matlagning mm.

Små grupper

Vi har valt att vandra i relativt små grupper om max 8 deltagare på samtliga av våra flerdagars sommar turer. Syftet med detta är bland annat för underlätta god gemenskap, sammanhållning men också för att minimera vår påverkan i området.

Reser du ensam?

Flera av våra gäster reser ensamma och känner ingen i gruppen innan vi ses vid startplatsen. Att delta ett arrangemang över flera dagar leder ofta till nya vänner och vi lägger stor vikt vid att skapa god gemenskap och trivsel i gruppen.

Boende och mat

Under turen bor du i ditt eget eller hyrda tält. Är du ensam finns möjlighet att inför turen genom kontakt med andra deltagare komma överens om att dela tält och kök. Du har med din egen mat och får råd från oss vilken mat som är lämplig på en fjällvandring. Vid vår startplats STF Grövelsjön Fjällstation finns möjlighet att handla/hyra såväl friluftsutrustning som extra snacks.

Hur mycket väger ryggsäcken?

Vid start kan du räkna med att din packning kommer väga ca 12-16 kg beroende på vilka val du gör avseende personlig utrustning och eget eller delat tält. Maten väger normalt ca 800 gram per person och dag totalt kan du grovt räkna med att mat plus lägerutrustning kommer väga ca 8–10 kg per person, ryggsäcken på 60-65 liter väger ofta mellan 1-2kg. Sikta på att hålla din personliga utrustning på max 5 kg. Ta dig tid att planera din packning och fråga oss gärna.

Är det mycket mygg?

Under sommarperioden finns det alltid mygg och knott. Mängden beror på faktorer såsom regn, värme och vind. Vi gör alltid vårt bästa för att välja lägerplatser där vi har möjlighet till en lätt bris som vid behov hjälper till att hålla myggorna borta. Ta med mygghatt och myggmedel om du är känslig.

DATUM OCH PRISER

DatumPlatsPrisGuide
1-5/7 2023Grövelsjön5 400 SEKLars Svanerud
    
Antal dagar5
GruppstorlekAntal deltagare 3-8
Antal fjällguider1 ( ev finns en guidepraktikant med)
SvårighetsgradVi vandrar mellan ca 15 km per dag i varierad fjällterräng. Terrängen är kuperad och vi vandrar både på stigar och i stiglös terräng Temperaturen kan variera mellan någon minusgrad till +25 grader C.  
För vem?För dig som, tillsammans med andra, vill uppleva fjällvandring bortanför markerade leder och har fysisk förmåga att vandra med din egen packning på ryggen under flera dagar i sträck.  
Hur kan du förbereda dig?Om du vill öka dina möjligheter till en bra upplevelse så är det bra att kontinuerligt hålla igång kroppen med fysiska aktiviteter som både belastar muskulaturen samt några gånger i veckan höjer pulsnivån. Vandra med ryggsäck i varierad terräng och då söka sig till både uppförsbackar och utförsbackar är en bra träning.  Öka ryggsäckens tyngd gradvis.
Ingår i priset– Personlig rådgivning avseende förberedelser och utrustning samt ett digitalt möte för alla deltagare.
– Certifierad lokal fjällguide
– 5vandringsdagar och 4 nätter i tält
Ingår ej i priset– Resa till och från Grövelsjön
– Boende före och efter turen
– Mat och snacks
-Utrustning, se utrustningslista

Utrustning du saknar kan bland annat hyras på STF Grövelsjön Fjällstation.  
Kontaktuppgifter GuideLars Svanerud Telefon: 072 528 43 79 Epost: lars.svanerud@gmail.com  
IntresseanmälanEpost: larssvanerud@gmail.com Telefon: 072 528 43 79

TUREN DAG FÖR DAG

Dag 1
Kl 09 .00 Vi ses utanför STF Grövelsjön Fjällstation. Presentation av deltagare, guider samt tid att optimera packningen. Ca klockan 10 startar vi vandringen.
Dag 2-5
Vi siktar på att starta vandringen vid 9 tiden varje dag. Vi rör oss inledningsvis norrut över Långfjällets visträckta fjällplatå. I fjärran ser vi högre fjäll som kommer allt närmare. Väder styr delvis får färdväg men vi hoppas att någon av dagarna ta oss på de fina toppar som omger oss. Vi söker fina tältplatser med tillgång till vatten. Under dessa dagar finns väldigt bra möjligheter att utveckla dina kunskaper för egna turer. Det är ingen kurs men guiden delar gärna med sig av sina bästa tips avseende navigering, turplanering och annat som gör fjällturerna njutbara. Dag 5 kommer vi under eftermiddagen åter till STF Grövelsjön Fjällstation där turen avslutas.
   
BRA ATT VETA
Till Grövelsjön kan du resa med buss direkt från Stockholm med Masexperssen eller från Mora med Dalatrafik. Bil går självklart också bra.
 
Utrustningslista
Detta är en sammanfattande utrustningslista för arrangemanget Fjällvandring i Gränslandet. Listan är ett grundutbud och det är självklart valfritt att ta med andra saker. Tänk dock på att hålla packningen så lätt det går. Vid behov av mer utförlig och generell packlista för fjällvandring se här
 
KLÄDER Generella råd
Använder lager på lager principen samt ull och syntetkläder. Sommar och höst i fjällen kan innebära stora skillnader i temperatur från några minusgrader till +25 grader och nederbörd i form av såväl regn som snö. Kläderna du har med skall kunna hålla dig lagom varm och torr.

Underkläder
Sockor
Underställ , tröja, byxa
Vandringsbyxor
T shirt
Tröja
Handskar
Mössa
Fodrad jacka
Skal/regnbyxa
Skal/regnjacka med huva
Vandringskängor
Sandaler eller andra lätta skor som kan användas i läger samt vid vadning över vattendrag
Solglasögon

BÄRA OCH VANDRA
Ryggsäck ca 60 liter. Beroende av din egen utrustning kan behovet av storlek på ryggsäcken variera. (finns att hyra)
Vandringsstav / stavar som stöd vid vadning över vattendrag samt bra i övrigt som stöd eller hjälp. (finns att hyra)

NAVIGERING
Guiden ansvara för navigering men kan vara kul att ha med egen karta och kompass. Guiden lär gärna ut kunskap om navigering med karta och kompass
SOVA / BO
Tält ( fjälltält)
Liggunderlag
Sovsäck

MATLAGNING
Gaskök inkl gas och tändare
Diskborste, disksvamp
Mugg/kåsa
Tallrik/Matkåsa
Vattenflaska ca 1 liter
Bestick/Spork

MAT
Frukost
Lunch
Middag
Snacks  

HYGIEN
Tvål
Handsprit
Tandborste, tandkräm
Toalettpapper
Liten handduk. Fördel om den torkar snabbt

ÖVRIGT
Telefon, laddsladd, powerbank
Myggmedel
Solskyddsmedel
Egna mediciner              
 
Translate »
%d