TUR TIPS

Jag bor och arbetar i ett av Skandinaviens mest unika fjällområden och har under många år vandrat, skidat, sprungit och klättrat i områden längs med den skandinaviska fjällkedjan. För att uppmuntra och göra det lite enklare för andra att komma ut delar jag på denna sida med mig av en del tips på fina områden och turer.

Gränslandet

Fjällområdet där jag bor och arbetar går under namnet Gränslandet och omfattar 9 svenska och norska skyddade naturområden plus det som finns runt om och i närheten av detta område. Gränslandet berör norra Dalarna, sydligatse Härjedalen samt norska områden söder om Röros och längs med sjön Femunden. Mer om Gränslandet hittar du här http://www.graenslandet.se/sv/

Vandringsturer med tält

Tälttur 1 – kortare sträckor som passar perfekt för barnfamiljen
3 dagar med 2 tältnätter
Totalt 23 km
Förslag på tidpunkt: slutet av juni – början av september

Dag 1:

Från STF Grövelsjön Fjällstation på markerad led till övre Fosksjön, 6 km. Trevliga tältplatser finns vid södra änden av sjön, både på östra och västra sidan. Här finns också en fin badplats med sandstrand och långgrund sandbotten. Vid vackert väder är det trevligt att göra en kvällstur från tältlägret upp till toppen av Storvätteshogna, 1204 m.ö.h. Svealands högsta punkt. Möjligheterna till fiske finns också både i övre Fosksjön och i vattendraget ner till mellersta Fosksjön. Med god fiskelycka kan det kanske bli halstrad öring till kvällsmål?

Dag 2:

Från övre Fosksjön norrut på markerad led över lättvandrade fjällhedar förbi Särsjöbäcken och vidare västerut förbi. Hävlingekläpparna fram till området söder om Grötvallsjön, en sträcka på ca 10 – 11 km. Här på fjällheden kan man söka sig lämplig tältplats vid någon inbjudande fjällbäck. Fiske i Grötvallsjön kanske lockar på kvällen.? Känner man att man har tid och kraft så är det fint att fortsätta ytterligare  2-3 km så man kommer in på den norska sidan och ner till södra delen av Grötådalen. Vid gränspassagen lämnar man då leden och vandrar ner till den bäck och stig som leder in i dalgången. Här finns det gott om fina tältplatser. En kvällstur med fiske i Grötåa  är inte helt fel som avslutning på dagen.

Dag 3:
Från Grötvallsjön 6-7 km, alt. Grötådalen, 5-6 km, på markerad led ner till Sylen och båt hem över Grövelsjön. Väljer man att ta den sena eftermiddagsbåten tillbaks så har man gott om tid ner till Sylen och behöver inte stressa.

Så gott som hela sträckningen går efter markerad och lättvandrad led med inte alltför brant och kuperad terräng. Några korta avsnitt som är lite stenigare. Inga besvärliga vad annat än någon bäck som man lätt tar sig över. Lämpliga tältplatser finns lite varstans längs med sträckningen och så gott som hela turen går på kalfjäll.

Tältur 2 – kommer inom kort Uppdaterat 20200409
Mvh Lars

Dagsturer

Här hittar du dagsturer med olika längd och svårighetsgrad. http://www.vandragrovelsjon.wordpress.com

Translate »
%d bloggare gillar detta: