Om Lars Svanerud och det lilla teamet

Livet är verkligen en spännande resa och ett äventyr som stämmer in på definitionen att utgången är oviss. Även om jag som liten grabb i Stockholmsförorten Blackeberg hade ett enormt intresse för sport och friluftsliv kunde jag aldrig ana att jag skulle vara där jag är nu. Jag beundrar verkligen min ensamstående mamma som på något sätt fick till att jag kunder hålla på med de idrotter jag ville, i tonåren komma iväg på fjällresor och jag minns också våra husvagnssemestrar där jag gillade våra norrlansresor allra bäst. När vi efter att jag gått ut högstadiet flyttat norr om Dalälven till Sandviken blev det ännu mer friluftsliv och skidåkning. Att ha Kungsberget som hemmaberg, Högbo Bruks skidspår och skogarna runt Jädraås som plats för vandring, björnletar turer, vargspårning, fiske och verkligen vara i och med naturen har tillsammans med tidigare upplevelser och alla de människor jag mött på resan format mig långt in i själen. Så tacksam för det.

I vuxen ålder har jag arbetat med en massa olika saker såsom byggnadssnickare i 20 år, utbildade mig sedan till Fastighetsingenjör med arbeten som fastighetsförvaltare, projektledare, affärsområdeschef på bostadsbolag, fastighetschef på Sandvik och lokalstrateg på den statliga myndigheten Lantmäteriet. Under alla dessa år har jag gjort åtskilliga små och stora äventyr, skidresor, utflykter tillsammans med vänner, familj, mina kära barn och bonusbarn men framförallt tillsammans med min fru Elin. Vid sidan av jobben har jag också arbetat som guide både ideellt och kommersiellt. Drömmen om att kunna göra mer av detta har funnits länge och tillsammans skapade Elin och jag för många år sedan mottot ” mer tid i skog och fjäll” . Motton är bra visade det sig, det gör valen enkla och tex prioritering av tid och pengar har under lång tid gjorts utifrån det mottot.

Idag, sedan 2018, bor vi i en liten stuga på orten Fjätervålen i norra Dalafjällen. Jag har sedan 2018 arbetat som sportchef och ansvarig guide på STF Grövelsjön Fjällstation och tog under våren 2021 beslutet att starta eget guideföretag och lämnade sommaren 2021 fjällstationen som fast arbetsplats. Att ha denna möjlighet, modet och stödet av min fru och flera andra är något jag är väldigt tacksam över.

Med Fjätervålen som bas bygger jag nu en verksamhet med fokus på upplevelser och kurser lokalt i norra Dalarna men planen finns också att inom något år även erbjuda äventyrsresor till andra platser i den Skandinaviska fjällkedjan. En fjällkedja jag känner väl då jag näst uteslutande, med några få undantag besök i andra länder, vandrat, skidat, klättrat, cyklat och varit stugvärd i den norska och svenska delen av fjällkedjan. Med vår bostad i Fjätervålen och via mitt jobb på Grövelsjön Fjällstation så har jag kunnat skaffa mig en unik lokalkännedom i norra Dalarna och angränsande län samt delar av Norge. Alla tidigare år har dock givit en mycket god kännedom om stora delar av den Skandinaviska fjällkedjan där åtskilliga toppar, dalar och miljöer har fått ett besök och flera har en speciell plats i hjärtat.

Mitt företag har namnet Scandinavia Adventure Travels och finns också på en egen websida med text på engelska. Här hittar du den scandinaviaadventuretravels.se

Att bygga företag och förlita sig på det som enda inkomstkälla är nytt och spännande. Jag har en stark känsla för naturen och allas del och värde i denna värld och vill att min verksamhet har en minimal negativ påverkan på andra. Men ambitionen är större än så då jag också vill bidra till att de jag möter öga mot öga eller via sociala kanaler får en ökad medvetenhet om att vi tillsammans behöver bidra till att minimera såväl klimatpåverkan som vår idag ohållbara negativa påverkan på varandra och andra arter. Det här gäller i allt vi gör som såväl privatpersoner som hur vi driver våra företag. Jag kommer med stor sannolikhet inte bli rik på detta i pengar räknat men ser verkligen fram emot allt som berikar genom att jag får göra något jag verkligen älskar och möta människor som berikar och utvecklar mig som människa. Tack till alla er som jag hittills mött ni har på olika sätt inspirerat mig att utvecklas till den och där jag är idag.

Hoppas vi ses
Lars Svanerud

Lars Svanerud
Grundare & Guide

Certifierad Fjälledare, SFLO Mountainleader
HLR Instruktör på D nivå
SVELAV PRO 1 Lavinutbildning
Wilderness First Aid – NOLS
Certifierad Löparcoach
Skidsinstruktör alpint, turskidor, längdskidor
Alpin klättrare, isklättrare och tycker att glaciärer är spännande.

Vad är en Certifierad Fjälledare?
Fjällsäkerhetsrådet har fastställt en utbildningsnorm för den som professionellt skall guida i svensk fjällvärld. Utbildningen är på ca 45 dagar. Utöver utbildningsdagar krävs också validerade dagar med egen färdighetsträning i olika miljöer, väder, årstider.

Varför anlita en certifierad fjälledare?
Genom att anlita en certifierad fjälledare så vet du att denne minst uppfyller lagkraven och konsumentverkets vägledning till ”Guidade turer i fjällmiljö”, avseende utbildningsnivå. Under utbildningen får man också den kunskap och de verktyg som behövs för att uppfylla en rad andra lagkrav såsom systematiskt säkerhetsarbete, hänsyn till djur, natur, rennäring men också kunskap inom ledarskap och mer mjuka värden som tillsammans bidrar till att din upplevelse blir bra och säker.

Att anlita en guide är också något personligt och du kanske ska tillbringa flera dagar med guiden som ditt enda sällskap så kontakta gärna en eller flera guider, prata med dem och välj den som uppfyller kraven ovan men också passar dig som person. Fjälledare har också olika inriktning på sin verksamhet och därmed olika kompetens inom tex vandring, turskidåkning, topptursskidåkning, natur, djur, historia och har självklart olika förmåga att berätta och olika pedagogisk förmåga att lära ut och coacha dig på en kurs.

Lokalkännedom är en väsentlig del som tillkommer ovanpå utbildning och kompetens för den aktuella aktiviteten. Men lokalkännedom så har din guide självklart bättre förutsättningar att veta de bästa platserna, aktuella snöförhållanden och de där lilla extra fina vägvalet som gör upplevelsen bättre.

På våra arrangemang har du alltid med dig mig som din guide men det kan också var en eller flera guider med som är under utbildning som tillsammans.




Elin Adler
Kundsupport & bokning

Specialistsjuksköterska inom operation
HLR instruktör D nivå

Elin är teamets långvandrare och har en fantastisk förmåga att få saker att hända. Hon arbetar stora delar av året som specialistsjuksköterska inom operation och egenskaper som ordning, reda och struktur har hon med som en naturlig och självklar del i hennes agera och sätt att vara. Elin har vandrat Gröna bandet 2015, Cyklat från Grövelsjön till Smygehuk, varit stugvärd vid flera tillfällen i Svenska Turistföreningens fjällstugor och har tillsammans med Lars utforskat dalar, toppar, glaciärer och massor av platser i den Skandinaviska fjällkedjan. Lars och Elin träffades tack vare en fjällvandring och är sedan dess ett starkt team som älskar att vara utomhus.


Du är alltid välkommen att höra av dig till oss. På återseende.

Translate »