Hoppa till innehåll

Om

Gamla tallar är något av det vackraste jag vet. En tall kan bli upp mot 700 år om den står på ett bra ställe och har turen att få vara ifred. Tallen är bostad för massor av annat levande såsom tex Kungsörnar och Raggbockar. Raggbocken är en av cirka 400 skalbaggsarter som använder tallen som bostad och plats för fortplantning. Till och med efter sin död eller kanske framförallt efter sin död kommer tallen till nytta för annat levande.

Vintertälttur bland gamla fjälltallar

Nyfikenhet är något som alltid drivit mig och fortfarande gör. Nyfikenheten på naturen och på andra människor får mig att ställa frågor och de svar jag får lär mig något och ibland så påtagligt att det leder till förändringar i mitt sätt att värdera saker och mitt sätt att leva.

Jag heter Lars Svanerud och startade projektet The Scandinavia Nature Expedition den 6 december 2019. Fast egentligen startade jag nog det redan när jag som liten grabb gav mig ut i skogen, låg på rygg bland ormbunkarna i Blackeberg och funderade över hur det kunde utveckla så fantastiskt fina blad

Tänk om jag på något sätt kunde fråga och få svar från en 700 år gammal talls perspektiv och hur den observerar det som händer inom synhåll. Undrar om tallen tycker att skalbaggen är ett angrepp vilket är det ord vi människor använder när en skalbagge bygger ett bo i en tall eller annat träd. Jag tror att om tallen kunde berätta så ser den människan som ett klart större problem och en art som verkligen angriper naturen.

The Scandinavia Nature Expedition är en resa som kommer bestå av små utflykter, längre turer och expeditioner i naturen längs med den Skandinaviska halvön. Tyngdpunkten kommer ligga på miljöer längs med Skanderna som är den Skandinaviska halvöns ryggrad och fjällkedja. I Norge har den namnet Nordryggen som passar väldigt bra tycker jag.

Min förhoppning är också att jag ska möta människor som jag kan ställa frågor till och få svar som stilla min nyfikenhet och få min kunskap och förståelse att utvecklas.

Under mitt liv har alltid friluftsliv och sport varit en viktig del men till största delen som fritidssyssla. Vi fick faktiskt lite inkomster, i min ungdom, från det fiske vi bedrev i Mälaren och Råcksta träsk då vi sålde Abborrar genom att knacka dörr i Blackeberg. Färsk fisk sålde bra.

Idag jobbar jag som guide och sportchef på STF Grövelsjön Fjällstation. ett fantastiskt jobb där jag har möjlighet att vara ute i ett av Skandinaviens mest variationsrika och storslagna fjällområde. Jag träffar genom jobbet också väldigt mycket folk som jag lär mig massor av.

Tidigare har jag jobbat med olika saker såsom byggnadssickare, markarbetare, fastighetsförvaltare, projektledare, affärsområdeschef, fastighetschef och lokalstrateg. Jag har även suttit i en del styrelser samt varit politiskt aktiv och ordförande i en av naturskyddsföreningens lokala avdelningar. Jag har också drivit ett eget guideföretag. All denna erfarenhet är ju självklart bra att ha men inte mycket till nytta när jag hela tiden drivs av att lära mig nytt.

Jag bor med min fru, Elin, och vår hund i en stuga i skogen. Utanför stugan som ligger i Fjätervålen i norra Dalarna finns förutom skog, fjäll, små sjöar, rinnande vattendrag och massor av djur. Detta är också en del av Sapmi och här bedrivs renskötsel av samerna i Idre sameby. Fast utifrån Samernas synsätt så har detta varit Sapmi och sedan kom det folk som delade upp det och kallade det Sverige och Norge. Allt handlar om perspektiv. Jag har också två härlig barn. Eller barn och barn de är vuxna nu och även om jag har svårt att förstå hur det gick till så står de på egna ben. De är i alla fall fantastiska och jag känner mig väldigt stolt att få vara deras pappa. Jag har också turen att ha två bonusbarn samt två bonus barnbarn.

Välkommen att hänga med på The Scandinavia Nature Expedition. Du väljer själv hur delaktig du vill vara. Bara titta, läsa eller kanske gilla/ogilla eller kanske kommentera, komma med synpunkter….eller kanske bidra med frågor, dela med dig av dina erfarenheter och kunskaper eller tipsa om någon jag borde träffa eller plats att besöka. Du kanske till och med vill hänga med ut i naturen tillsammans med mig. Allt är upp till dig …. ta initiativ.

Då jag strävar efter att även utveckla mitt sätt att leva utifrån hållbarhet så är det självklart att The Scandinavia Nature Expedition också har det målet. Alla turer som jag gör är till fots, på skidor eller med någon form av kanot. Jag kommer åka bil till olika startpunkter och är beroende av bil i mitt liv just nu men målet är att växla över till elbil när jag har den möjligheten.

Du hittar mig på
Facebook Lars Svanerud
Instagram @larssvanerud

%d bloggare gillar detta: