OM / KONTAKT

Sidan drivs av mig, Lars Svanerud, och allt innehåll har jag själv skapat om inget annat anges. Jag föddes 1964 och startade mitt liv i Blackeberg nordväst om Stockholms innerstad. Redan som liten pojke älskade jag att vara i skogen och vid och i vattnet. Kom in och ät ropade mamma och jag var alltid ute och lekte, sportade, byggde kojor, klättrade på klippor och i träd, fiskade eller låg bland ormbunkarna och tittade upp mot himlen där molnen passerade. Där på ryggen omgiven av ormbunkarna i skogen bakom huset där vi hade vår lägenhet på Elias Lönnrots väg tror jag det starka band jag har till naturen lade sin grund. Idag bor jag i en stuga vid foten av fjället Fjätervålen.

Vi , jag, min fru och vår hund Lukas, är de enda bofasta på denna plats. Fjätervålen ligger i norra Dalarna nära gränsen till Härjedalen och fyra mil fågelvägen till norska gränsen. Här vid kanten av den Skandinaviska fjällkedjan omgiven av vildmark kan jag, när jag lägger mig på rygg i fjällskogen eller på kalfjället, få tillbaka den känslan jag hade bland ormbunkarna i Blackeberg. Resan hit har varit lång, krokig, med upp och nergångar, karriärer, 2 fantastiska barn, bonusbarn och bonusbarnbarn. Men intresse för natur, aktiviteter i naturen har funnits med genom hela livet som en grön tråd.

Efter en karriär i bygg och fastighetsbranschen har jag sedan några år tillbaka helt sadlat om och vänt mig till naturen på heltid. Idag arbetar jag som fjällguide och ansvarig för fjällguideverksamheten på Svenska Turistföreningen fjällstation i Grövelsjön. Ett arbete som är otroligt givande på många sätt då jag framförallt har möjlighet att bidra till att andra människor får bra upplevelser och en ökad kontakt med naturen samtidigt som jag har det enkelt att komma ut på egna turer. Den naturliga naturen, dvs den natur som inte i så hög grad eller inte alls är påverkad av mänsklig aktivitet, är starkt hotad i såväl Sverige som världen. Samtidigt som vi vet att en rik natur är den enskilt viktigaste ingrediensen för får överlevnad och hälsa så bidrar vår livsstil till att det allra viktigaste krymper. Jag är dock lyckligt lottad och både bor och arbetar på en plats där det faktiskt finns denna typ av natur kvar och att få visa upp detta, berätta och bidra till att besökare får en ökad kontakt och medvetenhet är ett av verktygen jag använder för att påverka utvecklingen.

Stugan vi bor i har vi ägt sedan flera år tillbaka och använt som fritidshus. Sedan vi blev bofasta ser vi möjlighet att utveckla detta och arbetar med planer och åtgärder för att leva hållbart och med målet att gå mot en regenerativ livsstil.

DU HITTAR MIG PÅ
Facebook Lars Svanerud
Instagram @larssvanerud

Epost: larssvanerud@gmail.com
Telefon: 072-528 43 79

%d bloggare gillar detta: